Brownie z truskawkami

4.6/5 (180 ocen)

Czas przygotowania

15 min

Brownie z truskawkami

Jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie? Bez wątpienia odpowiedziałabym, że brownie! Uwielbiam je piec i jeść. Domowe brownie nieco w smaku przypomina murzynka, jednak jest dość zbite przez co wygląda zakalcowato. Brownie z truskawkami jest naprawdę obłędne. Pokrojone ciasto ekspresowo znika z talerzy, a co więcej jest banalnie proste do przygotowania. Zamiast truskawek możecie użyć np. malin czy borówek (lub po prostu pominąć owoce).

Brownie

Muszę Was uprzedzić, że brownie z truskawkami praktycznie w ogóle nie urośnie, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc najlepiej je upiec w jakiejś mniejszej foremce. Jeśli tylko użyjecie standardowej, większej blaszki to wtedy niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Ja używam zwykle kwadratowej foremki 20×20 cm lub prostokątnej foremki 26×18 cm.

Przepis na: Brownie z truskawkami

Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 230 g mąki pszennej np. tortowej

Dodatkowo:

  • 30 g czekolady gorzkiej lub groszków czekoladowych
  • kilka truskawek
Wyślij emailem

Jak zrobić brownie z truskawkami?


Krok 1

Wszystkie składniki na brownie z truskawkami powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Masło (250 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając.  


Krok 2

Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 60 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 3

Jajka (4 duże szt) miksujemy z cukrem (180g) na wysokich obrotach miksera przez około minutę.  


Krok 4

Sprawdzamy czy masa czekoladowa z rondelka przestygła. Jeśli tak, to wlewamy ją do jajek.


Krok 5

Wsypujemy także mąkę pszenną np. tortową (około 230 g).  


Krok 6

Całość mieszamy przez chwilę za pomocą trzepaczki – jedynie do połączenia się składników.  


Krok 7

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 26 x 18 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki kilku truskawek.


Krok 8

Brownie z truskawkami

Dodatkowo można dodać odrobinę czekolady gorzkiej czy mlecznej pokrojonej w małą kosteczkę (lub tak jak ja dodać nieco groszków czekoladowych do zapiekania).

Brownie z truskawkami pieczemy przez około 40 minut w temp. 180 stopni – na początku miałam ustawione grzanie góra-dół, a po około 30 minutach włączyłam jeszcze termoobieg.

Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).


Brownie z truskawkami

przepis na Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 180

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Browni z truskawkami Oreo i orzechami laskowymi 🤤

Brownie

Pewnie się zastanawiasz jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie… Odpowiedź jest banalnie prosta – domowe brownie! Muszę przyznać, że nie wiem czy bardziej wolę je piec czy jeść… Domowe, obłędne w smaku brownie to taki mocno czekoladowy murzynek, tylko dużo bardziej zbity, zakalcowaty i wilgotny. Moim zdaniem najlepsze brownie to takie wyciągnięte prosto z piekarnika, gdy czekolada jest jeszcze nieco płynna i ciągnąca. To totalny raj dla podniebienia!

Brownie czekoladowe

Brownie czekoladowe ekspresowo się przygotowuje, a co więcej w tak szybki sposób znika z talerzy. Ten wypiek jest banalnie prosty do przygotowania. To ciasto praktycznie w ogóle nie urośnie w trakcie pieczenia, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc polecam je upiec w nieco mniejszej foremce, ponieważ jeżeli tylko użyjesz większej blaszki to może dojść wtedy do sytuacji, że niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Brownie czekoladowe koniecznie zaserwuj na ciepło np. z gałką lodów śmietankowych. Twoi goście będą takim deserem zachwyceni.

Ciasto z czekoladą i truskawkami

Moje brownie z truskawkami prezentuje się naprawdę świetnie! Do tego ten zapach… No coś niesamowitego! To proste do przygotowania ciasto z czekoladą i truskawkami podbije podniebienie każdego fana czekoladowych wypieków. Jestem o tym przekonana. Jak dla mnie to najlepsze ciasto z truskawkami i czekoladą jakie tylko może być… U mnie w domu znika jeszcze cieplutkie i zanim się obrócę to już nie ma przynajmniej połowy foremki. W Twoim domu z pewnością również posmakuje Twoim domownikom. Zanim zaczniesz je przygotowywać to przeczytaj najpierw dokładnie ten przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Chcesz stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia? W takim razie brownie z truskawkami podaj z gałką lodów np. śmietankowych lub truskawkowych. Odwiedź też moje inne przepisy na ciasta z truskawkami (w tym wpisie klik znajdziesz zestawienie kilkunastu sprawdzonych przepisów).