Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Pleśniak z dżemem wiśniowym

Pleśniak z dżemem wiśniowym

Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie Pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego!

Przepis na: Pleśniak z dżemem wiśniowym

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 350 g mąki (najlepiej do ciast kruchych)
  • 150 g masła zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 3 czubate łyżki kakao

Beza:

 

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • gęsty dżem wiśniowy z kawałkami wydrylowanych wiśni, u mnie konfitura Stovit
Pleśniak z dżemem
Krok 1 

Z żółtek, mąki, proszku do pieczenia, masła, cukru oraz soli wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwa równe kawałki. Do jednej dodaję kakao oraz wodę, wyrabiam aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wkładamy oba ciasta do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.

Pleśniak z dżemem
Krok 2

Ścieramy na tarce o grubych oczkach oba ciasta do dwóch osobnych miseczek. Foremkę (u mnie kwadratowa o boku 24 cm) smarujemy tłuszczem (można wyłożyć papierem do pieczenia). Na dno foremki wysypujemy jasne ciasto (odrobinę zostawiamy na dekorację wierzchu), lekko przyklepujemy żeby stanowiło równą warstwę. Smarujemy dżemem wiśniowym z kawałkami owoców.  

Pleśniak z dżemem wiśniowym
Krok 3

Na warstwę dżemu wysypujemy ciemne ciasto (odrobinę zostawiamy na dekorację wierzchu).

Pleśniak
Krok 4

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, po chwili dodajemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Gotową bezę wykładamy na ciemne ciasto, posypujemy lekko pozostawionym jasnym i ciemnym ciastem.

Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 45 min w 175 st. C.

Pleśniak z dżemem wiśniowym

Pleśniak z dżemem

Pleśniak z dżemem wiśniowym

Print Friendly, PDF & Email