Kupując karkówkę miałam całkiem inny pomysł na dzisiejszy obiad. Zamierzałam ją upiec lecz ostatecznie zmieliłam mięsko i postanowiłam zrobić całkiem coś innego. Sznycelki z żółtym serem to pomysł na bardzo szybki, smaczny obiad. Jak dla mnie idealnie smakują z ziemniaczkami (koniecznie posypanymi świeżym koperkiem ), oraz surówką Colesław lub puree z marchewki.
Przepis na: Sznycelki z żółtym serem
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- Szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 4 łyżki bułki tartej
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulkę, podsmażamy, zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy wraz z cebulką, startym żółtym serem, mąką, przyprawami oraz jajkami. Kajzerkę lub dowolną inną bułkę namaczamy w wodzie, wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa.
Mieszamy wszystko razem i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy. Smacznego!