Super obiadek na dziś – sznycelki z żółtym serem, koperkiem i czosnkiem! 🙂 Do tego ziemniaczki oraz świeża surówka na bazie własnych pomidorków, smietany, cebuli i szczypiorku. Uwielbiam taki zestaw obiadowy! Szczególnie na wiosnę, gdy pojawiają się już młode ziemniaczki. Gorąco polecam!
Przepis na: Sznycelki z żółtym serem, koperkiem i czosnkiem
Łącznie: 25 min
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- natka koperku
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 4 łyżki bułki tartej
Krok 1
Mięso mieszamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym żółtym serem, mąką, drobno pokrojonym koperkiem, przyprawami oraz jajkami. Kajzerkę lub dowolną inną bułkę namaczamy w wodzie, wyciskamy z nadmiaru wody, dodajemy do mięsa.
Mieszamy wszystko razem i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Smacznego!