Super obiadek na dziś – sznycelki z żółtym serem, koperkiem i czosnkiem! 🙂 Do tego ziemniaczki oraz świeża surówka na bazie własnych pomidorków, smietany, cebuli i szczypiorku. Uwielbiam taki zestaw obiadowy! Szczególnie na wiosnę, gdy pojawiają się już młode ziemniaczki. Gorąco polecam!
Przepis na: Sznycelki z żółtym serem, koperkiem i czosnkiem
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 3 ząbki czosnku
- natka koperku
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 5 dag startego żółtego sera
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- 4 łyżki bułki tartej
Zobacz również:
Sznycelki z żółtym serem, koperkiem i czosnkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Mieszamy wszystko razem i lekko mokrymi rękami zagniatamy mięsne kuleczki. Obtaczamy je z obu stron w bułce tartej, smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni. Smacznego!
Komentarze
Nie wiem skąd jesteś, ale w moich rodzinnych stronach też na mielone mówi się “sznycle”. :)Reakcja moich znajomych na Śląsku, gdy nazwałam mielonego sznyclem? Pierwsze zdziwienie, co to takiego, a potem wybuch śmiechu, gdy im wytłumaczyłam. A przepis bardzo chętnie wypróbuję:)
Pochodzę z Podkarpacia 😀 u mnie się zawsze mówiło sznycelki, a nie mielone 🙂
No właśnie, i wszystko już jest jasne 😀 Ja też pochodzę z Podkarpacia 😉
Pochodzę z Podkarpacia 😀 u mnie się zawsze mówiło sznycelki, a nie mielone 🙂
W niedzielę smażyłam te sznycelki – superowe!
Ale pysznie 😀