Przepis na idealne, weekendowe śniadanko? Puchate placuszki z malinami podane wprost do łóżeczka. Do tego kawusia z mlekiem i świeże maliny – coś pysznego!
Wychodzą one bardzo podobne do amerykańskich pancakes, chociaż te tradycyjne są dużo grubsze i powinno się je wykonywać na maślance. Te placuszki z malinami wykonałam z wysokozmineralizowaną wodą mineralną Piwniczanka o średnim nasyceniu CO2. W codziennej diecie ważne jest wypijanie Piwniczanki każdego dnia, w której ilość wapnia do magnezu wynosi 2:1. Taka proporcja minerałów pozwala na ich najlepsze przyswojenie przez organizm.
Wybierając wodę mineralną zwróć koniecznie uwagę na:
- zawartość składników wód mineralnych, które istotnie wpływają na działanie naszego organizmu – magnez, wapń, sód, chlorki i wodorowęglany,
- proporcje w jakich najistotniejsze pierwiastki (magnez i wapń) występują w wodzie;
Przepis na: Śniadaniowe placuszki z malinami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka Piwniczanki (średnionasycona)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki malin
Zobacz również:
Śniadaniowe placuszki z malinami - przepis krok po kroku
Krok 1
W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki, pod koniec wsypujemy maliny, mieszamy za pomocą łyżki.
Na patelnię wlej odrobinę oleju, nakładaj za pomocą łyżki ciasta w kształcie koła, odwróć na drugą stronę każdego placka za pomocą łopatki. Smaż po 2 minutki z każdej strony. Po ich przygotowaniu możesz je lekko oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze