Tym razem mam dla Was przepis na małe co nieco… Skyrnik tylko z pięciu składników! Opcjonalnie można dodać na wierzch owoce (u mnie garść malin) oraz płatki migdałowe. Wychodzi leciutki, lekko piankowaty, nie za słodki, lecz taki w sam raz!
Skyrnik z malinami to deser na małą keksówkę. Czasami są sytuacje, że masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz piec ogromnego ciasta, które później będziesz jeść samodzielnie przez tydzień czasu… W takich sytuacjach taki skyrnik będzie super opcją!
Do jego przygotowania nie będziesz potrzebować nawet miksera! Wszystko mieszamy tylko do połączenia za pomocą trzepaczki, przekładamy do foremki i do piekarnika. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Skyrnik z malinami
Porady na start
Możesz użyć na wierzchu innych owoców i to zarówno świeżych, jak i mrożonych. Ja w tym przepisie użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam.
Składniki:
Skyrnik:
- 3 jajka
- 700 g gęstego skyru np. waniliowego (nie chodzi o pitny)
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu lub cukru białego
- 40 g budyniu waniliowego
- kilka okrągłych biszkoptów
Dodatkowo:
- garść malin lub borówek (świeżych lub mrożonych)
- 1 łyżka płatków migdałowych
Zobacz również:
Skyrnik z malinami przepis krok po kroku:
Krok 1
Do miski dodajemy składniki w temperaturze pokojowej – 700 g skyru waniliowego, 3 jajka, sypki budyń waniliowy (40 g), a także słodziło (2 łyżki np. cukru białego, ksylitolu, erytrytolu).
Krok 2
Krok 3
Jeśli chcesz to możesz je zastąpić podłużnymi biszkoptami jak do tiramisu. Herbatników nie polecam, bo masa jest dość wodnista i mogą wypłynąć na wierzch skyrnika w trakcie pieczenia.
Krok 4
Masę delikatnie wylewamy na biszkopty. Na wierzchu układamy maliny (mogą być zarówno świeże jak i mrożone), a także posypujemy odrobiną płatków migdałowych.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika przez minimum 15-20 minut.
Skyrnik z malinami gotowy!
Komentarze
Witam. Piekłam skyrnik już dwa razy i mimo, że ustawiam piekarnik wg przepisu wychodzi wilgotny w środku. Czy 40 min może być za mało? Czy coś robię źle?
Witam, a jaki skyr został użyty? Ja użyłam w przepisie gęsty skyr waniliowy, a nie pitny.
Skyrnik to taki jakby sernik, więc powinien wyjść wilgotny w środku. Nie wyjdzie konsystencja biszkoptu, gdzie piecze się do suchego patyczka… 🙂
Mój też był gęsty, kupiłam w Lidlu w małych kubeczkach. W smaku super tylko martwiła mnie konsystencja. A gdy dłużej będzie się piekł to chyba mu nie zaszkodzi….
Każdy piekarnik niestety piecze troszkę inaczej, więc następnym razem spróbowałabym piec 10 minut dłużej 🙂
Tak zrobię, dzięki 😊
Hej , Czy można bez biszkoptów?czy je ewentualnie zastąpić? Chętnie bym zrobiła mam wszystkie składniki tylko nie mam biszkoptów 😅
Ciężko czymś zastąpić… Myślę, że ewentualnie herbatnikami 🙂
Hej, ja robię już 5 raz 🙂 Robilam już wszystkie smaki skyra łącznie z Passion fruit I mango. I wszystkie są pyszne. Czasem dodaje dropsy z białej i gorzkiej czekolady na wierzch. Zawsze wychodzi pyszny. Dziękuję za przepis!
Cześć, cieszę się, że smakuje 🙂 Ja robiłam niedawno ze styrem o smaku mango i faktycznie było super, do tego pokrojone kawałki mango i smakowało rewelacyjnie 🙂
Bardzo dobry
Super wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Pytanie czy skyr ma byc w formie serka? Czy ma być to skyr z butelki taki jak do picia?
Serek, gęsty, a nie pitny z butelki 🙂
Skyr z Alpro się nada?
Ciężko mi niestety powiedzieć czy wyjdzie 🙁 Osobiście nie próbowałam, a z tego co widzę firma Alpro produkuje nie tyle skyr, co produkty “w stylu skyr”. Składy są totalnie różne, więc bez próby ciężko będzie powiedzieć czy wyjdzie.
Na pitnym też wychodzi 😀
Tylko biszkopty uciekły do góry 😂
Ale smaczne
Dobrze wiedzieć 😀 Dzięki za zdjęcie i za komentarz! 🙂
I ja zrobiłam… Właśnie się piecze👍
Ekstra! 😍 Życzę w razie udanych wypieków 🙂
Hej Asia, bardzo zaciekawil mnie Twoj przepis i chciala bym go zrobic jako fit alternatywe dla slodyczy 😁😁 obecnie jestem na redukcji wiec rozliczam sie przed soba z kazdej kcal 😁😁 czy mogla bys podac informacje odnosnie kalorii na porcje?
Hej, dobry wybór, ponieważ ten skyrnik w najgorszym wariancie z cukrem ma ok. 1100 kcal cały, a z erytrytolem ok. 100 kcal mniej. Wychodzi ok. 8-10 porcji, więc z cukrem porcja będzie mieć 110-140 kcal, a z erytrytolem 100-125 kcal 🙂
Hej! Czy mogę użyc twarogu sernikowego z wiaderka ?
Mogą być maliny mrożone?
Napisałam w przepisie, że można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych 🙂