Ciasto pomarańczowe jest mięciutkie i pięknie się kroi. Już nawet nie wspomnę o tym jak pięknie pachnie! No powiem Wam, że rewelka.
Dużo osób wypróbowało i zachwalało moje ciasto cytrynowe z lukrem cytrynowym. Poniższe ciacho pomarańczowe ma bardzo podobną konsystencję, jednak delikatnie inny smak (cytryny są kwaśne i bardziej wyraziste). Jest równie smaczne!
Muszę przyznać, że ta babka pomarańczowa podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Nie jestem fanką zbyt słodkich ciast, więc jak dla mnie to wypiek idealny. Do kawki jak znalazł! Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak smakowało.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Przepis na: Ciasto pomarańczowe
Porady na start
W tym przepisie użyłam keksówki o rozmiarze 10 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła
- 5 dużych jajek
- 190 g cukru
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka z 2 pomarańczy
- 330 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z pomarańczy
- kilka plasterków pomarańczy do dekoracji
Zobacz również:
Ciasto pomarańczowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Wyciskamy około 100-120 ml soku z pomarańczy i dodajemy do naszej masy jajecznej wraz ze startą skórką.
Krok 5
Krok 8
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta. Ja posypałam wierzch mojego ciasta jadalnym płatkami chabru.
Jeśli szukasz podobnych wypieków to koniecznie wypróbuj ciasto cytrynowe.
Komentarze
Przepis bardzo dobry, moja wersja z polewa z gorzkiej czekolady
Pięknie wyszło, rewelka 🙂
Czy zamiast masła można użyć oleju ?
Myślę, że można spróbować, ale trzymałabym się wtedy proporcji 3–4 łyżki oleju na 100 g masła 🙂
Komentarz o margarynie był do wszystkich ku przestrodze😊. Masło zwykle, klarowane lub olej kokosowy np wg Dr Ewy Dąbrowskiej można podgrzewać do wysokich temperatur. Wtedy nie ma szkodliwych tluszczy trans.
Mam pytanie: co zrobby lukier był Biały? Dodać troche mleka ?
Dodaj trochę śmietany 18 lub 30 . Wtedy nie jest taki przezroczysty oraz smak jest fajnie podbity
Ale klasyczny lukier jest przecież biały – to cukier puder oraz woda… Dodanie mleka tylko rozrzedzi lukier 🙂
Ciasto smaczne
Proste w przygotowaniu. Jednak a poropos margaryny stanowczo odradzam! Tluszcze trans powoduja miażdżyce a w konsekwencji udary, zawaly, niedotlenienie. Tylko maslo nawet klarowane jest wskazane do uzycia. Pozdrawiam
Cieszę się, że smakowało, ale ja nie używam w przepisach margaryny, więc nie wiem czy do mnie miał być ten komentarz 🙂
Czy konieczne jest ubijanie białek? Jeśli dodam całe jajka to też będzie tak dobre jak na zdjęciach 🥹
Tak, jest konieczne 🙂 To ubicie białek powoduje, że ciasto jest puszyste, a nie zbite 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Proszę 🙂
Dzień dobry! Myśli Pani że ciasto można zrobić też na erytrytolu? Pozdrawiam!
Tak. Erytrytol się sprawdzi.próbowałam 🙂
Myślę, że można spróbować 🙂 Chociaż osobiście nie testowałam.
Witam. Czy zamiast pomarańczy można dodać cytrynę w tej samej proporcji do ciasta?
Tak.
Przepyszne ciasto! Zamiast lukru posmarowałam wierzch kremem z serka Philadelphia i posypałam cynamonem. Ależ to było dobre, mąż zjadl pół na raz😅
Miło mi to czytać 🙂
niestety ciasto sie nie udalo wyszla glinka, chyba jest surowe ehh, pewnie dlatego ze dalam nieprzesuszona skorke od pomaranczy stad takie wyszlo, za kilka dni sprobuje jeszcze raz, byc moze tej skorki tez za duzo dalam i skoku z pomaranczy takze za duzo ?
Ale co ma skórka pomarańczowa do tego, że ciasto wyszło surowe? 😛 Proporcje w przepisie są dobre, jeśli były źle odmierzone to faktycznie mogło nie wyjść.
byc moze od skorki jest za duza wilgoc?
wyszla taka glinka, kurcze tak sie napracowalam a tu taka katastrofa, proporcje jak w przepisie, tzn dalam mniej masla bo nie lubie bardzo tlustych ciast ale to chyba nie powinno miec wplywu ?
Ależ to jest pyszne ciasto 🙂 dziękuję za przepis!
Cieszę się 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje! 🧡🧡
Mam również olej kokosowy (zamiast masła)
Dzień dobry, a gdybym chciała zastąpić masło olejem (uczulenie na laktoze), to w jakich proporcjach?
Z reguły przyjmuje się 3-4 łyżki oleju na 100 g masła 🙂
Czy ciasto jest posypane ?
Jest to napisane w ostatnim kroku – “Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta. Ja posypałam wierzch mojego ciasta jadalnym płatkami chabru.”
Czy to ciasto dobrze wychodzi z foremki czy musi być papier do pieczenia? Mam ozdobną formę świąteczną i zastanawiam się czy mogę w niej zrobić.
Musi być raczej papier do pieczenia. Ewentualnie można spróbować natłuścić formę przed włożeniem ciasta. 🙂
Jest przepyszne! Można zamiast lukru podać z opalaną bezą włoską i też jest super <3
Muszę koniecznie wypróbować w tej wersji następnym razem! 🙂
Przepis wykorzystałam do upieczenia wielkanocnego ciasta w kształcie zająca. Wszystko super wyszło, goście chwalili ❤️
Bardzo się cieszę 🙂
Mozna zeobic z margaryna? Jak nie to pojade te 30km do sklepu
Można, chociaż lepiej smakuje z masłem 🙂
Pyszneeeee 😉
Cieszę się, że smakowało! 🙂
A czy ciasto należy piec góra+dół czy z termobiegiem? Bo przy podanej temperaturze w termoobiegu, to ciasto bardzo szybko spieka się z wierzchu, pozostając surowe w środku.
Ja piekłam góra+dół z termoobiegiem, ale każdy piekarnik jest trochę inny. Radziłabym w takim przypadku spróbować góra-dół bez termoobiegu i podnieść temperaturę o 10 stopni.
A jak by zrobić z tego ciasta takie muffiny wyszło by?
Będę piec jutro!
Właśnie upiekłam i jestem zachwycona! Zjedlismy całe jeszcze gorące 🙂