Ciasto drożdżowe z truskawkami i maślaną kruszonką jest niezwykle mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Uwielbiam je jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu. Jak dla mnie nie ma nic lepszego. Można je przygotować z dowolnymi owocami jak maliny, borówki, jagody, jeżyny, wiśnie, brzoskwinie it.
Przepis na: Ciasto drożdżowe z truskawkami
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 50 ml letniego mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 470 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 70 g cukru białego
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 80 g miękkiego masła
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 55 g cukru
- 55 g masła
Dodatkowo:
- 200 g truskawek
- opcjonalnie garść borówek
- 1 roztrzepane jajko
Zobacz również:
Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis krok po kroku:
Krok 1
To ciasto drożdżowe z truskawkami przygotowałam z użyciem drożdży świeżych. Jeśli chcesz to możesz oczywiście użyć drożdży instant (suchych).
Rozczyn drożdżowy
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (ok. 50 ml, nie może to być zbyt gorące mleko, bo ono zabije drożdże i niestety ciasto nam nie wyrośnie). Rozczyn mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Krok 3
Krok 4
Do miski wsypujemy mąkę (470 g), a także dodajemy letnie mleko (150 ml), miękkie masło (80 g), sól (szczypta), rozczyn drożdżowy i ubite jajka z cukrem.
Opcjonalnie dodajemy płaską łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
Krok 5
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Krok 6
Ciasto wyciągamy z miski na blat oprószony mąką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 18 x 28 cm , ale możesz użyć nieco większej, bo ciasto bardzo wyrasta w trakcie pieczenia.
Lekko zwilżamy dłonie wodą i ugniatamy ciasto, aby tworzyło równą warstwę. Wbijamy w nie pokrojone truskawki, a także opcjonalnie układamy garść borówek czy malin.
Krok 7
Kruszonka
W misce mieszamy mąkę (100 g) z cukrem (55 g) oraz masłem (55 g). Rozcieramy dłońmi tworząc grudkowatą kruszonkę.
Na warstwę owoców równomiernie nakładamy maślaną kruszonkę.
Ciasto pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 8
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką gotowe. Smacznego!
Najlepiej smakuje w pierwszy i drugi dzień po upieczeniu. Następnie przechowujemy je owinięte folią spożywczą, aby nie obeschło i stwardniało.
Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast z truskawkami – klik >>.
Komentarze
To ciasto drożdżowe to poezja! Polecam gotaco!! Pyszne i proste a smakuje brzblednie😋
Ale pięknie wyrosło! Brawo 🙂