Ciasto drożdżowe z truskawkami

5/5 (1 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

90 min

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i maślaną kruszonką jest niezwykle mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Uwielbiam je jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostygnięciu. Jak dla mnie nie ma nic lepszego. Można je przygotować z dowolnymi owocami jak maliny, borówki, jagody, jeżyny, wiśnie, brzoskwinie it.

Przepis na: Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru

Ciasto:

  • 470 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 70 g cukru białego
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 80 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 55 g cukru
  • 55 g masła

Dodatkowo:

  • 200 g truskawek
  • opcjonalnie garść borówek
  • 1 roztrzepane jajko
Wyślij emailem

Ciasto drożdżowe z truskawkami przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn

To ciasto drożdżowe z truskawkami  przygotowałam z użyciem drożdży świeżych. Jeśli chcesz to możesz oczywiście użyć drożdży instant (suchych).

Rozczyn drożdżowy

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (25 g), dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (ok. 50 ml, nie może to być zbyt gorące mleko, bo ono zabije drożdże i niestety ciasto nam nie wyrośnie). Rozczyn mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

rozczyn

Rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.  


Krok 3

wypiek drożdżowy

Jajko oraz 3 żółtka ubijamy na jasną pianę wraz z cukrem białym (70 g) i cukrem z prawdziwą wanilią (20 g). To powinno zająć około 3-4 minuty.

 


Krok 4

Ciasto z kruszonką

Do miski wsypujemy mąkę (470 g), a także dodajemy letnie mleko (150 ml), miękkie masło (80 g), sól (szczypta), rozczyn drożdżowy i ubite jajka z cukrem.

Opcjonalnie dodajemy płaską łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej


Krok 5

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut na małych obrotach robota (lub ręcznie). Po tym czasie odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie wyrabiamy przez 5 minut. Wyjdzie nieco rzadsze niż klasyczne drożdżowe.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. 


Krok 6

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto wyciągamy z miski na blat oprószony mąką. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia – moja w rozmiarze 18 x 28 cm , ale możesz użyć nieco większej, bo ciasto bardzo wyrasta w trakcie pieczenia. 

Lekko zwilżamy dłonie wodą i ugniatamy ciasto, aby tworzyło równą warstwę. Wbijamy w nie pokrojone truskawki, a także opcjonalnie układamy garść borówek czy malin.


Krok 7

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Kruszonka

W misce mieszamy mąkę (100 g) z cukrem (55 g) oraz masłem (55 g). Rozcieramy dłońmi tworząc grudkowatą kruszonkę.

Na warstwę owoców równomiernie nakładamy maślaną kruszonkę.

Ciasto pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).


Krok 8

Ciasto drożdżowe z owocami

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką gotowe. Smacznego!

Najlepiej smakuje w pierwszy i drugi dzień po upieczeniu. Następnie przechowujemy je owinięte folią spożywczą, aby nie obeschło i stwardniało.

Zachęcam do wypróbowania moich innych ciast z truskawkami – klik >>.


Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 1

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dorota
Dorota
1 dzień temu

To ciasto drożdżowe to poezja! Polecam gotaco!! Pyszne i proste a smakuje brzblednie😋

IMG_0298