Tarta z kremem z białych Michałków

4.9/5 (148 ocen)
Delikatna tarta z kruchym spodem, a na to krem z białej czekolady, mascarpone, białych michałków, śmietanki oraz orzeszków. Czy to nie brzmi pysznie? Wierzch udekorowałam borówkami amerykańskimi, które przełamują słodycz i tworzą razem przepyszny deser!

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

40 min + chłodzenie 5h

Tarta z kremem z białych Michałków

Opis przepisu

Krucha tarta z kremem z białych Michałków to przepyszne, proste do przygotowania ciasto. Słodycz kremu na bazie śmietanki i białej czekolady przełamują świeże borówki amerykańskie. Całość smakuje naprawdę wybornie!

Tarta z białą czekoladą

Krem z białej czekolady wraz z posiekanymi białymi Michałkami i orzeszkami ziemnymi ma świetną, sztywną konsystencję. Świetnie się sprawdzi także do przełożenia tortu!

Przepis na: Tarta z kremem z białych Michałków

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki do tarty o średnicy 30 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka zimnej wody

Krem:

  • 330 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 białych Michałków
  • 30 g orzeszków ziemnych

Dodatkowo:

  • 250 g borówek
Wyślij emailem

Tarta z kremem z białych Michałków przepis krok po kroku:

Krok 1

krem czekoladowy

Tarta z kremem z białych Michałków jest bardzo prosta do przygotowania, lecz pracę trzeba sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem, a następnego dokończyć całość.

W małym garnku doprowadzamy do wrzenia śmietankę 30 lub 36% – ja użyłam kremowej z Lidla o pojemności 330 ml, ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.

Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze około 200-220 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).


Krok 2

składniki na kruche ciasto

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (300 g), proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki) i cukier puder (1 łyżka). Dodajemy także pokrojone w kostkę zimne masło (170 g) i 2 żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Jeśli będzie potrzeba to dodajemy łyżkę zimnej wody.


Krok 3

kruche ciasto na tartę

Przygotowujemy sobie foremkę – u mnie specjalna foremka do tarty o średnicy 30 cm. Lekko ją natłuszczamy i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy równomiernie widelcem.

Wkładamy do lodówki na około 30-40 minut.

Po tym czasie pieczemy ciasto przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Ma być ładnie zarumienione.


Krok 4

krem z białą czekoladą

Kończymy robić krem.

Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała. Dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).


Krok 5

krem czekoladowy z michałkami

Miksujemy przez około 2-3 minuty do powstania sztywnego kremu. Orzeszki ziemne (mogą być solone, około 30-40 g) blendujemy za pomocą blendera ręcznego na konsystencję piasku. Z kolei cukierki Michałki siekamy dość drobno (4 sztuki).


Krok 6

krem z białej czekolady białych michałków i orzeszków ziemnych

Do kremu dodajemy orzeszki oraz cukierki. 


Krok 7

krem z michałkami na tartę

Całość mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 8

ciasto kruche po upieczeniu

Krem nakładamy na całkowicie przestygnięty spód.


Krok 9

tarta na słodko z kremem

Wierzch wyrównujemy. 


Krok 10

Tarta z kremem z białych Michałków i borówkami

Układamy równomiernie borówki lub opcjonalnie maliny – również będą fajnie przełamywać słodycz tarty. 

Tarta gotowa! Można ją podawać od razu lub po chwilowym schłodzeniu w lodówce.  Smacznego!

Koniecznie pochwal się swoją tartą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!

Zachęcam także do wypróbowania mojej sprawdzonej tarty z kremem budyniowym i owocami.


Tarta z kremem z białych Michałków

Tarta z kremem z białych Michałków

tarta z białą czekoladą

Tarta z kremem z białych Michałków

Tarta z kremem z białych Michałków

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 148

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
36 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja
Patrycja
6 miesięcy temu

Czy krem nada się do nadzienia orzeszków na święta?

Magdalena
Magdalena
7 miesięcy temu

Ja użyłam przepisu tylko na spód bo nigdy nie wychodził mi zbyt dobry i muszę powiedzieć że przepis jest genialny, spód wyszedł super muszę sobie go zapisać😁

Ilona
Ilona
7 miesięcy temu

Tarta to jakiś dramat. Nie wiem skąd u Pani taka grubość kruchego ciasta??? Zdjęcie nie przedstawia realnego wykonania z przepisu

Ilona
Ilona
7 miesięcy temu

Dlaczego masa nie zgęstniała tak jak ubita śmietanka?

Aneta
Aneta
10 miesięcy temu

Pychotaaaaa ❤️ to już kolejna tarta z Pani przepisu

1000012715
Agnieszka
Agnieszka
10 miesięcy temu

Pięknie wygląda ! Napewno tak smakuje. Zaraz będziemy próbować do ławki ! 🙂

Żaneta
Żaneta
10 miesięcy temu

Tarta przepyszna, a ten krem po prostu bajka. Polecam 🥰

Monika
Monika
10 miesięcy temu

Tarta przepyszna, na pewno zrobię ponownie

Damian
Damian
11 miesięcy temu

Tarta przepyszna!!! Niestety musiałem dodać nieco czekolady mlecznej więc jest trochę ciemniejsza ale nie przeszkadza to w smakowitości tarty

Roksanak
Roksana
1 rok temu

Rewelacyjna tarta , pyszna , gościa też smakuje 🥰

Dominika
Dominika
1 rok temu

Super przepis! 🥰 tarta wyszła przepyszna 😍 to moja druga w życiu 😊 Bardzo polecam! ♥️

Mela
Mela
1 rok temu

Pierwsza w życiu tarta. Zdecydowanie leci do zeszytu z przepisami 💛 Obłędna 😍😋

Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

To była moja pierwsza w życiu tarta i wyszła obłędnie pyszna!
Przepis jest łatwy, a efekt powala ❤️

Paulina
Paulina
1 rok temu

Niestety kruche ciasto wyszło za kruche i całe się rozlatuje :/ zrobiłam wszystko jak w przepisie 🙁

Justyna
Justyna
1 rok temu

czy orzeszki ziemne mogą być słone ??

Ilona6612
Ilona
1 rok temu

To moja pierwsza tarta. Była pyszna 🙂

Lucyna
Lucyna
1 rok temu

Zrobiłam jako tort od siebie dla siebie z okazji 30stych urodzin. Wszystkim gościom smakowało. Jest.. po prostu pycha! Jeszcze raz dziękuję za przepis! 😉

Dagmara
Dagmara
1 rok temu

Przepyszna tarta. Idealnie kruche ciasto. Polecam🔥