Strona Główna / Słodkości / Murzynki i pierniki / Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

Uwielbiam przepisy Siostry Anastazji. Dziś jeden z nich- pyszny piernik z powidłami i polewą z mlecznej czekolady. Jego przygotowanie nie wymaga nie wiadomo jakich zdolności kulinarnych, a bardzo pozytywnie możecie zaskoczyć bliskich na różnych okazjach np. na zbliżających się teraz świętach, które są już tuż tuż 🙂

Polecam zaglądnięcie na tego linka : https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Przepis na: Piernik z powidłami

 Przygotowanie: 20  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 80 min 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 450 g mąki
  • 200 g płynnego miodu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
Piernik z powidłami
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku.  miód oraz jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. 

Piernik z powidłami
Krok 2 

Dodajemy miód oraz jogurt naturalny.

Piernik
Krok 3

Zmniejszamy obroty miksera dodając suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Białka ubijamy w osobnym naczyniu ze szczyptą soli, przekładamy do masy, mieszamy za pomocą łyżki.

Piernik z powidłami
Krok 4 

Gęstą masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną sreberkiem lub papierem do pieczenia keksówki. Piec przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Piernik z powidłami
Krok 5 

Upieczony piernik kroimy na trzy części wzdłuż. Smarujemy powidłami śliwkowymi. Łączymy w całość,gdy przestygnie to polewamy polewą czekoladową. Smacznego! 

Piernik

Piernik z powidłami



Dobrze wypieczone święta

Print Friendly, PDF & Email