Brownie

Mega czekoladowe amerykańskie ciasto – brownie! W smaku troszkę przypomina murzynka, jednak jest zdecydowanie bardziej czekoladowe, dość zbite przez co wygląda nieco zakalcowato lecz w smaku obłędne. 🙂 Szybko znika z talerzy, jest proste w przygotowaniu… Aż się dziwię, że go wcześniej nie zrobiłam. Od razu uprzedzam, że ciasto za dużo nie urośnie, ma wyjść zbite, o ciemnoczekoladowej barwie więc polecam upiec je w jakiejś mniejszej foremce. Ja użyłam kwadratowej foremki 20×20 cm. Przepis zmodyfikowałam pod swoje smaki ponieważ w oryginalnym amerykańskim przepisie, który znalazłam są np. 4 czekolady, ja dodałam dwie i już było to dla mnie dość słodkie.

Przepis na: Brownie

Składniki:

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 czekolada gorzka
  • 200 g masła
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka kakao
  • opcjonalnie: 3 krople aromatu rumowego
Krok 1 

Masło roztapiamy na małym ogniu, obie czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wrzucamy do roztopionego masła.  

Brownie
Krok 2 

Mieszamy cały czas łyżką. Odstawiamy do przestudzenia.

Brownie
Krok 3 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.

Brownie
Krok 4

Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, miksujemy.

CZekoladowe Brownie
Krok 5

Następnie do jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, kakao oraz aromat rumowy, miksujemy.

CZekoladowe Brownie
Krok 6 

Gdy całość się połączy to naszą masę przelewamy do jakiejś mniejszej foremki. Ja użyłam kwadratowej foremki 25 x 25 cm.  

Brownie z czekoladą
Krok 7 

Piec 22-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!  

Brownie

 

Print Friendly, PDF & Email