Opis przepisu
Zapraszam na mój pyszny przepis na babkę pomarańczową z mascarpone! Wychodzi wilgotna, mięciutka i ładnie się kroi. Bardzo aromatyczna i rozpływa się w ustach!
Przepis na: Przepis na babkę z mascarpone i pomarańczą
Składniki:
- 150 g masła
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mascarpone
- sok z 1 pomarańczy
- opcjonalnie skórka z 1 pomarańczy lub łyżeczka kandyzowanej
- 330 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz również:
Babka z mascarpone przepis krok po kroku:
Krok 1
Przepis na babkę pomarańczową z mascarpone jest naprawdę prosty. Pamiętaj jednak, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej – jajka, masło, mascarpone wyciągnij szybciej z lodówki.
Zaczynamy od roztopienia masła (150 g). Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Ma powstać jasna, puszysta masa jajeczna.
Krok 4
Od tego momentu nie będziemy już używać miksera. Wsypujemy mąkę pszenną (330 g), proszek do pieczenia (2 płaskie łyżeczki), a także dodajemy przestygnięte masło, mascarpone (250 g) i sok z wyciśniętej pomarańczy (1 średnia sztuka). Jeśli chcesz to dodaj także skórkę z pomarańczy – może być starta na tarce lub użyta kandyzowana.
Krok 5
Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki – tylko do powstania jednolitego ciasta (nie dłużej).
Krok 6
Babkę można upiec w zwykłej keksówce lub specjalnej foremce do babek – moim zdaniem nie ma sensu podawać średnicy czy wymiarów takich blaszek, ponieważ i tak każdy zapewne ma z mniejszym/większym kominem na środku. Dodatkowo te foremki mają różne kształty – podłużne, inne są bardziej rozlazłe i np. z dekoracyjnymi wgłębieniami.
Zanim przelejemy ciasto do foremki to trzeba ją najpierw nieco natłuścić i lekko oprószyć mąką żeby później po upieczeniu nie było problemu z jej wyciągnięciem.
Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) – babka ma być ładnie rumiana i tylko lekko wyrośnięta.
Gdy przestygnie, wtedy zaczynamy jej dekorację na wierzchu. Można przygotować klasyczny lukier na bazie cukru pudru i wody czy soku z pomarańczy. Ja polecam polewę czekoladową. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę kremówkę (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy posiekaną drobno czekoladę. Mieszamy i polewamy polewą wierzch naszej babki. Ja dodatkowo posypałam ją podprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanymi pistacjami i płatkami róży.
Komentarze
Babka bardzo mięciutka w pierwszy i drugi dzień, na trzeci już mi nieco stwardniała. Ogólnie w smaku 9/10 🙂 wierch polałam polewą czekoladową i dodałam skórkę z poamaranczy
Mimo komentarzy o zakalcach postanowiłam jednak zrobić tą babkę bo bardzo mnie zainteresował ten przepis. Zrobiłam wszystko dokładnie zgodnie z przepisem i pierwszy raz w życiu wyszedł mi taki zakalec, że ręce opadają. Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej i mieszałam wg przepisu – krok po kroku… Chciałam ją zabrać dzisiaj do rodziców bo wybieram się na obiad i sama sobie pluję w brodę, że mimo wszystko postanowiłam zrobić tę “rewelację”. Bardzo żałuję i chyba następnym razem nie będę kombinować z przepisami o negatywnych opiniach :-/
No faktycznie dwa negatywne komentarze, że komuś nie wyszły oznacza, że przepis jest do bani. Niestety w praktyce wygląda to tak, że jak komuś wyjdzie i smakuje to jakiś 10% osób o tym napisze w komentarzu, ale jak komuś nie wyjdzie to musi o tym koniecznie napisać.
Ja sama ją piekłam w tym roku na święta i wyszła bardzo smaczna.
Moja siedzi w piekarniku i nie mogę się doczekać aż ją zjemy ❣️
Najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadlam😋
Bardzo mi miło to czytać 🙂
Kolejny raz coś robię z Twojego przepisu i nie wychodzi. Tym razem zakalec. Nie rozumiem jak można dać pozostałe składniki (krok 4) i wymieszać za pomocą łyżki. Robiły mi się grudki przez mascarpone . Wg mnie to nie jest do wymieszania łyżka. Użyłam mikser. U się zrobiła ładna gładka masa, No ale zakalec wyszedł to nie wiem czemu- przez mikser może.
Czyli najwidoczniej jajka były za słabo ubite z cukrem. Powinna powstać puszysta, jasna masa, która kilkukrotnie zwiekszyła swoją objętość. Jeśli ciasto wyszło zbite po dodaniu mascarpone i ciężko to było wymieszać, to niestety zostało źle przygotowane. Piekłam nawet niedawno tą babkę i mascarpone w temp pokojowej jest dość maziste, ciężko uzyskać grudki.
Tutaj się nasuwa pytanie czy wszystkie składniki miały temp pokojową, w tym właśnie to mascarpone? Jeśli nie, to faktycznie mogły powstawać grudki…
Czy można zrobić bez soku z pomarańczy?
Można, ale wydaje mi się, że nie wyjdzie wtedy taka wilgitna.
Co to za płatki jak się nazywają nie widzę tego w opisie ?
Jadalne płatki róży, ale to nie jest obowiązkowy składnik babki tylko dekoracja.
Mam kolejne pytanko. Chodzi o płatki róż. Zamówiłam je, przysłali i zauważyłam, że jest w nich taki pyłek. Można go usunąć przez sitko? No i czy te płatki przed dekoracją, to się je moczy w wodzie czy takimi suchymi się posypuje?
Nie wiem o jaki pyłek chodzi… Ja normalnie posypuję tymi płatkami wierzch ciasta 🙂
Na spodzie opakowania pod płatkami jest taki – pyłek, proszek, coś bardzo miałkiego 😉 Nie wiem, czy wziąć płatki tylko z góry, a to co zostało na dole, to po prostu wyrzucić? 🤔 Pierwszy raz w życiu będę używała czegoś takiego w kuchni, więc stąd moje pytanie 😊
No to wystarczy użyć jedynie te płatki, resztę wyrzucić 🙂
Dziękuję 😊
Proszę 🙂
Nie wiem co poszło nie tak, ale wyszedł mi zakalec 😞
Obstawiałabym, że składniki nie były w temp pokojowej, tzn. nie zostały wyjęte z lodówki minimum dwie godziny wcześniej. Niestety dokładnie ciężko mi powiedzieć, ponieważ musiałabym być obok w kuchni, aby wytknąć gdzie był zrobiony błąd. Najlepiej przeanalizować krok po kroku przepis jeszcze raz. Może gdzieś został popełniony błąd?
Dziękuję za odpowiedź. Produkty wyciągnęłam odpowiednio wcześniej, ale za jakiś czas chce spróbować jeszcze raz i mam nadzieję, że się uda.
Rozumiem 🙂
No nie mogłam dłużej czekać i zrobiłam po raz drugi😁 tym razem wyszła! Myślę, ze za pierwszym razem zbyt szybko jednak masło dodałam. Babka pyszna, dziękuję! 😊
No to super, cieszę się 🙂
A w jakiej foremce Pani piekła? ☺️
W takiej standardowej na babkę 😉
No to ja jednak zapytam o średnicę blaszki 😀 Czy tortownica w formie wianuszka o średnicy 26 cm nada się? Czy babka po upieczeniu nie będzie zbyt niska?😉
W przypadku takich foremek to ciężko powiedzieć, każda ma inny kształt, wysokość, szerokości itp 🙂 Trzeba zaryzykować po prostu, najwyżej będzie niższe…
Rozumiem, dziękuję 😊