Opis przepisu
Uwielbiam drożdżowe wypieki! Szczególnie te puchate bułeczki z dżemem wyjęte prosto z piekarnika. Istna rewelka dla podniebienia. Ciasto z tego przepisu wychodzi niezwykle puchate, pięknie wyrośnięte i mięciutkie. Zamiast dżemu możesz przygotować je z ulubionym nadzieniem jak np. nutella, marmolada, powidła czy świeże owoce. Te bułeczki z dżemem można po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem czy udekorować lukrem, polewą czekoladową.
Bułeczki drożdżowe
Te puchate bułeczki z dżemem smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Możesz je zabrać do szkoły, pracy czy na piknik. Żeby ciasto nie zrobiło się twarde na drugi dzień, najlepiej je przechowywać w szczelnym pojemniku. Z przepisu wychodzi ok. 12 sztuk bułeczek z dżemem (średniej wielkości).
Jeśli szukasz podobnego przepisu z użyciem puszystego ciasta drożdżowego to koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe.
Przepis na: Puchate bułeczki z dżemem
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 520 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub pasty waniliowej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 80 g rozpuszczonego masła
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- gęsty dżem lub marmolada owocowa
- 1 roztrzepane jajko
Zobacz również:
Puchate bułeczki z dżemem przepis krok po kroku:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Rozwałkowujemy ciasto na około 5 mm grubości, wycinamy kółka za pomocą np. mniejszej miseczki do płatków czy większego kubka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczkę gęstego dżemu lub marmolady. Zwijamy boki w kierunku środka, aby szczelnie schować w cieście nadzienie. Mi wyszło 12 bułeczek drożdżowych.
Krok 7
Puchate bułeczki z dżemem warto przechowywać w szczelnym pojemniku lub przykryć ściereczką.
Komentarze
Pycha 😋
Ekstra 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują ❤️
Moje już stygną, polecam przepis 💙🤎🩷
Czy uzywajac drozdzy instant lacze od razu wszystkie skladniki i miksuje?
Tak, tylko musimy dać ich mniej. Standardowo wymieniamy 15 g świeżych na 7 g instant 🙂
Dziekuje slicznie za odpowiedz! 🙂
proszę 🙂
Bardzo fajny przepis , szybki a bułeczki wyszły przepyszne, cała rodzina się nimi zajadała
Super, cieszę się 🙂
Korzystam z przepisu już nasty raz i zawsze wychodzą pyszne 😊 tylko zmieniam rodzaj nadzienia , w tak to proporcje idealne, ważę na wadze nie na oko lub wielkość szklanki . Polecam ! 😊
Bardzo się cieszę, że wychodzą i smakują 🙂
Pyszne puszyste drożdżóweczki😋
Na początku, po zobaczeniu konsystencji ciasta, się przeraziłam, bo było bardzo płynne, ale dodałam pół szklanki więcej mąki i wyszło idealne. Może kwestia rozmiaru szklanki 🙂 ciepłe szybko znikają!😍😍
Zgadzam się, moje bułeczki właśnie rosną i też musiałam dodać mąki 🥰
U mnie to samo, też dodawałam mąki, a wszystko odmierzałam na wadze kuchennej więc nie możliwe że to wina wielkości szklanki 😄
Ja też dodawałam making, bo było za rzadkie ciasto
PS. W każdym moim przepisie na blogu szklanka ma pojemność 250 ml 🙂 A ciasto nie wiem jak mogło wyjśc płynne przy tak małej ilości mleka…
Ale ostatecznie dobrze, że bułeczki wyszły i smakują 🙂
Bułeczki w toku. Mam nadzieję, że w końcu wyjdą dobre 😊
Z pewnością wyjdą super 🙂
Przepis świetny. Dla początkujących bardzo dobrze opisane.Ja robię kolejny raz…bo są Mega Smaczne . Bardzo, …Bardzo Polecam
Miło mi to czytać 🙂
Dzień dobry. Czy można wrzucić uformowane bułeczki na noc do lodówki na ostatnie wyrastanie? Chciałabym upiec je rano.
Dzień dobry, nie zostawia się uformowanych i nadzianych bułek do lodówki. Ewentualnie można wstawić ciasto, nadziać je sobie rano i wtedy dopiero włożyć do piekarnika 🙂
Z tego ciasta można i takie bułeczki ,nie miałam marmolady,a po świętach została mi masa makowa no i proszę są makówki
Superowe wyszły 😍 Ja też bardzo lubię w wersji z makiem ❤️
Świetny przepis. Bułeczki rewelacyjne, robiłam z powidłami 😄
Super 🙂
Suuuuper przepis👍 Dziękuję Pani Asiu🥰 Pozdrawiam moją imienniczkę 😁
również pozdrawiam 🙂
Pyszne, naprawdę mega!!! Dziękuję za wspaniały przepis
Cieszę się, że smakowały ❤️
a mogę prosić o instrukcję zwijania bułeczek?
Wszystko ładnie wyjaśnione 🙂
To tak jakby robiła Pani pierogi, farsz czyli nadzienie układamy na środku, a później zlepiamy brzegi ciasta żeby to nadzienie nie wypłynęło 🙂
Mega super, wszystko idealnie wyszło.
No to elegancko! 🙂 Smacznego!
Wyszly pyszne ! nie moglam sie doczekac az wystygna i zjadlam jeszcze gorace 😀 Lubie proste przepisy.
Polecam jak najbardziej skorzystac 😉
Tak, to częste zjawisko w przypadku tych bułeczek 😀 Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂
Czy można użyć drożdży suchych? I jeśli tak to ile. Dziękuje.
Oczywiście, przecież drożdże suche działają tak samo jak świeże. Proszę spojrzeć na swoje opakowanie drożdży – zwykle na nich jest napisane na jaką ilość mąki wystarczają. Zwykle 7-8 g drożdży instant wystarcza na 500 g mąki, czyli tyle ile jest w przepisie.
Bulki i rogale z tego przepisu. Nadziewam nutellą. Zawsze wychodzą pyszne
Piękne wyszły! ❤️ Z nutellą to ulubiona wersja mojego męża 🙂 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że przepis przypadł do gustu
Najlepszy przepis. Zawsze wychodzi super. Tylko ja piekę niecałe 20 minut bo by były zbyt ciemne jak bym czekała dłużej…
No właśnie jak je kleic i na jaką grubość ciasto rozwałkować?
Tak jak pisałam we wpisie – ciasto należy rozwałkować na grubość 0.5-1 cm. Następnie za pomocą miseczki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka ciasta nakładamy na środek nadzienie i boki zwijamy jak pierogi, tak aby nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Pozdrawiam 🙂
W smaku bułeczki pyszne ale jak je zakleić żeby nie wypływały??
Jak coś wypływa, to zasypuje kruszonką 😄🤗🤩
Ja uzywam twardą marmoladę, dobrze z każdej strony zakleję i nic nie wypływa 🙂
Przepis super, bułeczki za każdym razem wychodzą pyszne i szybko znikają z talerza 🙂 https://uploads.disquscdn.c…
Witam, w przepisie brakuje tego żeby do rozczynu dodać trochę mąki, inaczej raczej nie wyrośnie. Poza tym brakuje też informacji na temat tego ile sztuk wychodzi z przepisu. Nie wiedziałam też na jaką grubosc rozwalkowac ciasto. Mimo wszystko zmodyfikowalam to po swojemu, ciasta nie wałkowalam, od razu uformowalam 15 sztuk i na srodek kazdej bulki dodalam po łyżeczce dżemu jagodowego. Wyszły rewelacyjne!!!! Puszyste i piekne, żadna się nie rozkleiła ani nie wyciekł rzadki dżem. Myślę, że to kwestia wyrabiania ciasta. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, tak że ciasto nie klei się do dłoni, wyrabiałam je jeszcze około 15 minut. Dla rozpoczynających przygodę z ciastem drożdżowych może być troszkę braków w przepisie. Mimo to przepis rewelacyjny, chociaż do poprawki. Pozdrawiam serdecznie
Ktoś tu potrzebuje lupy do czytania, albo kilka klepek brakuje. Stawiam na to drugie. Znam takie osoby jak miss Ewelina, nie doczyta do końca i pisze komentarz żeby tylko kogoś hejtować, a na żywo nic, by prosto w oczy nie miała odwagi powiedzieć. https://uploads.disquscdn.c…
Lupy to chyba potrzebujesz Ty, bo nigdzie nie hejtowałam tylko przekazałam swoje uwagi. Po tych uwagach przepis właśnie został zmodyfikowany i do rozczynu jednak potrzebna jest mąka. I nie napisałam nic takiego żebym nie miała odwagi tego powiedzieć prosto w oczy. Do Ty nie doczytasz do końca i bez sensu sie wypowiadasz. I kto tu hejtuje? W tym momencie to ty jestes chamem i prostakiem pisząc o mnie takie rzeczy.
Rozczyn bez mąki wyrasta. A w przepisie jest mowa o 12 szt. Radzę uwazniejsze czytanie. Pozdrawiam!
Rozczyn bez mąki nie wyrasta.
Koniecznie muszę wypróbować! Uwielbiam słodkie bułki na śniadanie. A dżemy STovit, których użyłaś do przepisu są również naszymi ulubionymi. Mają bardzo dobry skład, dużo owoców, no “po prostu pycha”!
Świetny przepis.wysmienite puchate buleczki wychodzą
Czy bułeczki mają rosnąć przed włożeniem do piekarnika?
Ten przepis jest genialny! Uzywam go do slodkich buleczek, ale tez do sniadaniowych, tylko tam wtedy rezygnuje z wiekszosc cukru ;p
Wyśmienite robiłam wczoraj pycha palce lizać!!!!!!!!!
Mi niestety za każdym razem bułeczki pękają podczas pieczenia i dżem po upieczeniu i wystudzeniu zeskrobuję. Nie wiem, może to kwestia mąki?
Mi też… zobaczę jak będzie z niższą z temepraturą, ponadto daję marmoladę zamiast dźemu i generalnie lubię ten przepis bułeczki mięciutkie tylko jakby tak nie pękały to było by lepiej, wizualnie przede wszystkim co też jest ważne 🙂
Myślę że za wysoka temperatura pieczenia.
Pieczemy z funkcją termoobiegu czy bez?
Co tydzien je teraz piekę, bo są przepyszne
Puchate i mieciutkie za kazdym razem ;]
Jak dla mnie 10/10! <3 wszystkim kolezankom w pracy polecam Twojego bloga
Nigdy w zyciu nie wyszły mi bardziej puchate bułki ;] jestem zachwycona
A można zamiast masła użyć margaryny ?
Ile bułek wychodzi z tego przepisu??
10 i pół.
Ok 12 sztuk 🙂
Bułeczki są wyśmienite, wyszły mięciutkie i puszyste, rewelacja. Jedyne co, to to, ze mi w większości popękały ale tak od góry, że dżem się i tak nie porozlewał. Na pewno ten przepis będzie często gościł w mojej kuchni. Po prostu pycha:)
Bardzo miło mi to czytać 🙂 Może dżem był dość rzadki i dlatego się nieco wylewał z bułeczek 🙂
Tak mi dzisiaj wyrosły te bułeczki aż się sama zdziwiłam 😀 Smakują obłednie!
Super! 🙂
Nigdy mi takie puchate nie wyszly 😀 Część zrobiłam z marmoladą, a część z nutellą (dla synka) 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Ja też zrobiłam łatwy przepis i oczywiście pyszne bułeczki
Super! 🙂
Polecam pycha
Ekstra 🙂
Witam
Dziś zrobiłam te bułeczki są przepyszne lecz kilka pękło i wyciekły owoce. Zrobiłam na nie kruszonkę i na koniec jeszcze ciut lukru dałam na wierzch. Pychota.
Dziękuję za przepis. Bułeczki zawsze wychodzą przepyszne.
Bułeczki pyszne i puszyste,ale tylko pierwszego dnia. Później robią się zbite i mięsiste. Robiłam wg przepisu,nie podsypywałam mąką za bardzo. Chyba to urok drożdżowego ciasta. A szkoda bo są bardzo dobre.
Chyba wrócę do pani drożdżówek krakowskich z serem. https://uploads.disquscdn.c…
A czy jeśli zrobię ciasto z przepisu na drożdżówki krakowskie z serem to bułeczki wyjdą podobne?
Tak, wyjdą podobne 🙂
Się odważyłam! Wyszły i są przepyszne ! Dziękuję
Super! 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂