Nareszcie zaczął się sezon grillowy! Z tej okazji staram się Wam co chwilę podrzucać fajne przepisy na smaczne jedzonko z grilla. Tak żebyście nie popadli w totalną monotonię przygotowując ciagle jedynie kiełbaski. Przecież jest tyle świetnych przepisów na dania z grilla, więc po co się ograniczać? Zapraszam na nowy, świetny przepis – aromatyczny pstrąg z grilla, którego zaserwowałam z ziemniakami z grilla. Jak dla mnie to coś pysznego! Jeśli szukasz podobnych inspiracji to odwiedź ten obszerny wpis – PRZEPISY Z GRILLA.
Ryba z grilla
Poniżej znajdziesz przepis na rybę z dodatkiem masła czosnkowego, ale najpierw opiszę Wam w skrócie o moim nowym grillu marki Weber. W ramach tej współpracy pojawi się w najbliższym czasie więcej smacznych propozycji grillowych.
Weber to marka znakomitych grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, które charakteryzują się łatwością obsługi i wysoką jakością materiałów.
Grill węglowy Master-Touch GBS Premium E-5775 o przekroju 57 cm umożliwia grillowanie na wszystkie sposoby. Wędzi w niskiej temperaturze, piecze i grilluje wszystko, od steków i soczystej rwanej wieprzowiny po desery, przy użyciu akcesoriów Gourmet BBQ System.
Pokrywa i misa grilla wykonane są z wysokiej jakości stali, emaliowane wewnątrz i na zewnątrz celem osiągnięcia najlepszego odbicia ciepłą i najlepszej ochrony przed korozją. Co więcej, pokrywa ma wbudowany termometr, który ułatwia odczyt i kontrolę temperatury wewnątrz.
System czyszczenia One-Touche, dzięki któremu prosty ruch rączką powoduje zrzucenie popiołu do kosza zbierającego popiół, który następnie można zdjąć i opróżnić. System ten nie tylko służy do czyszczenia grilla, ale także do regulacji przepływu powietrza. Aluminiowe odpowietrzniki na pokrywie grilla, zapewniają przepływ powietrza potrzebny do spalania. Z kolei zamknięcie odpowietrzników tłumi ogień i pomaga wygasić grill.
Z czym kojarzy Ci się rozpalanie grilla? Mi z czynnością, która zawsze wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, a co więcej z losowaniem kto dziś przejmuję fuchę rozpalania. Zwykle trzeba było dmuchać, chuchać i pilnować, aby ładnie się rozpalił ogień. Mając grill Weber omija Cię ta cała przyjemność, ponieważ w zestawie jest dedykowany komin do rozpalania, który w 15 minut załatwia całą sprawę!
Żeby rozpalić grill, wystarczy użyć dwóch kostek rozpałki, które należy ułożyć na dolnej kratce i podpalić. Do komina wsypujemy brykiet (nie węgiel) i stawiamy na rozpalonych kostkach rozpałki. Następnie zostawiamy całość i po 15 minutach brykiet będzie już siwy na górze. Wtedy można wsypać go do grilla. Rozpalanie, a następnie czyszczenia węglowego grilla Weber jest naprawdę bezproblematyczne i przyjemne. Więcej informacji na jego temat przeczytacie tutaj klik>>
Przepis na: Pstrąg z grilla
Składniki:
Pstrąg z grilla:
- 2 świeże Pstrągi patroszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
- cytryna
Ziemniaki z grilla:
- 6-7 średniej wielkości ziemniaków
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka rozmarynu
Dodatkowo:
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/3 ogórka długiego
Zobacz również:
Pstrąg z grilla - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Następnie zawijamy każdego pstrąga w folię aluminiową.
Krok 3
Jeśli chodzi o ziemniaki z grilla to proponuję użyć takich średniej wielkości (jeśli użyjecie dużych to jest możliwość, że wyjdą surowe w środku).
Nie obieramy ziemniaków. Wystarczy je porządnie umyć pod strumieniem wody.
Najpierw je zawsze podgotowuję w osolonej wodzie – najlepiej gotować przez 10-12 minut (liczymy czas od momentu wrzenia wody).
Krok 4
Każdego ziemniaka układamy na środek kawałka folii aluminiowej.
Oblewamy delikatnie oliwą (ja użyłam aromatyzowanej z czosnkiem), a także posypujemy szczyptą soli i odrobiną świeżego rozmarynu. Każdego ziemniaka zawijamy w folię (łączeniem do góry).
Krok 5
Ta ryba z grilla fajnie pasuje w połączeniu z szybką sałatką – wystarczy na talerzu ułożyć garść sałaty (ja użyłam mix sałat). A następnie dodać kilka pokrojonych w połówki pomidorków koktajlowych, plasterki ogórka zielonego i skropić odrobiną oliwy (ja użyłam aromatyzowanej z czosnkiem). Smacznego!
*Wpis powstał w ramach współpracy z marką Weber.
Komentarze
czy można zrobić na grillu elektrycznym?
No tak 🙂