Ciasto o nazwie Orzechowiec to połączenie kruchych, miodowych blatów ciasta, masy budyniowej oraz warstwy orzechowej z lekkim karmelem, do której można użyć orzechów włoskich, laskowych, czy pekan.
Ja przygotowuję zawsze domowej roboty krem budyniowy, który często dodaję także do kremówki, ptysi, czy wielu innych ciast. Jest naprawdę pyszny i bardzo uniwersalny.
Ciasto orzechowiec to smaczne ciasto na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Można je także przygotowywać przez cały rok na wszelkie uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Andrzejki czy na sylwestra.
Jeżeli szukasz innych świątecznych przepisów to zapraszam do odwiedzenia mojego wpisu z listą na 12 potraw wigilijnych (klik).
Przepis na: Orzechowiec
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
Krem budyniowy:
- 750 ml mleka
- 3 żółtka
- 120 g cukru białego
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 120 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
Masa orzechowa:
- 200 g orzechów włoskich
- 2-3 łyżki miodu
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 80 g masła
Zobacz również:
Jak zrobić Orzechowca?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Komentarze
Ciasto pyszne, polecam.
Super przepis, ciasto pyszne
Robiłam drugi raz orzechowca z tego przepisu i nie wiem dlaczego ale wychodzi twardy. A wszystko robię zgodnie z przepisem.
Zrobiłam na Święta i wyszło znakomite! Dodatkowo dodałam pod krem jeszcze warstwę dżemu porzeczkowego i fajnie przełamał smak 🙂
Dzień dobry,
niechcący pominęłam miód dodać do ciasta, czy to jakaś tragedia ? Czy można przełożyć takie placki czy lepiej zrobić nowe? Dziękuję za odpowiedź
Dzień dobry, wielkiej tragedii nie będzie 🙂
Witam a czy musi być przyprawa do Piernika ?
Można ewentualnie pominąć 🙂
Wszystko byłoby super gdybym pominęła mąkę ze składników na Krem budyniowy…Psuje smak.
W takim razie krem budyniowy został niestety przez Panią źle przygotowany. Używam ten sam przepis na krem w wielu przepisach na blogu i kompletnie nie czuć w nim mąki.
Witam! Czy to normalne, że w warstwie z orzechami miejscami ciasto wyszło na gore?
Witam.
Z mojego doświadczenia wynika że oczywiście może. Prawdopodobnie foremka była większa i ilość “karmelu” orzechowego była zbyt mała.Wystarczy zrobić trochę większą porcję orzechów z miodem i masłem.
Witam, nie umiem sobie tego wyobrazić szczerze mówiąc…
Dzień dobry. Czy mogę upiec odrazu 3 blaty ciasta i potem już ostudzone całe ciasto wsadzić do lodówki? Chodzi mi o to czy całe ciasto musi być jeszcze w piekarniku 😉 pozdrawiam!
No nie, każdy blat się piecze osobno, przekłada kremem i składa w całość. Nie piecze się całego ciasta już złożonego z kremem i orzechami… 🙂
Ile u Pani gram wynosi szklanka mąki? Pozdrawiam
Szklanka (250 ml) mąki pszennej tortowej ma około 160 gramów.
Przepyszny, nic dodać nic ująć. Mega, zresztą jak wszystkie Pani przepisy 🙂
bardzo miło mi to czytac 🙂
ile szybciej można upiec blaty przed świętami? 🙂
W sumie można nawet jutro 🙂 A nałożyć krem piątek/sobota.
Wyszedl super, wszyscy Domownicy zachwyceni
Cieszę się 🙂
Pyszny. Polecam. Część z orzechami robi robotę. Mniam.
Cieszę się, że smakował 🙂
Zrobiłam na święta. Wyszedł bardzo twardy mimo że leżał w lodówce więcej niż dobę. Grube blaty ciasta wyszły. Ciężko się go je. Robione wszystko według przepisu
A została użyta blaszka o takich rozmiarach jak u mnie? Zazwyczaj każdy pisze, że wszystko było robione według przepisu, ale niestety często jest tak, że jednak coś pójdzie nie tak jak trzeba 🙁 Ciasto nie powinno wyjsc takie twarde.
Trzymałam w lodówce całą noc i dzis wyjmuje a masa orzechowa jest twarda. W sensie da sie zjesc, nie jest jak kamien ale napisała Pani, ze po nocy w lodowce sie bedzie dobrze kroic, nie kroi sie lekko przez orzechy.
Zanim kroi się ciasta kruche, miodowe to najlepiej je chwile szybciej wyciągnąć z lodówki… 🙂 Nie napisałam, że po nocy w lodówce lepiej się kroi tylko, że ciasto przechowujemy w lodówce, a blaty pod wpływem kremu powinny zmięknąć.
Jaki duży budyń, na 0.5l mleka czy 3/4 l?
Są różne.
Taki o wadze 40 g. Jednak jak będzie troszkę większy to nic się nie stanie 🙂
Zrobiłem masę budyniową dokładnie wg przepisu. Gotowałem na gładką masę potem zimne Miksował z masłem. Cała noc w lodówce. W smaku za bardzo czuć mąkę.
Witam. Po zrobieniu kremu i przechowywaniu go w lodowce ok 3 h jest dalej rzadki. Jest jakis spodob zeby go uratowac?
Oj niestety ciężko już go będzie uratować… To klasyczny krem do kremówki, który używam do wielu ciast z bloga 🙁
Dzien dobry. Potrzebuje pomocy. Przeoczyłam przepis na masę orzechową. Upieklam trzy spody. Co teraz z orzechami ?
Masę orzechowa wykładamy na surowvy spod ?
No tak, na surowe ciasto. Napisałam w przepisie o osobnym upieczeniu dwóch blatów, a ten trzeci pieczemy właśnie z masą orzechową.
Witam, chcę upiec blaty dzisiaj, by przełożyć kremem jutro wieczorem. Jak i gdzie najlepiej przechować je?
Witam, normalnie na blacie, nie trzeba ich chować do lodówki 🙂
Witam, mam blaszkę 22×28 cm o ile zwiększyć składniki by blaty nie były zbyt cienkie? POZDRAWIAM
Z przelicznika wychodzi x 1,07 więc można przemnożyć lub pozostawić składniki bez zmian 🙂
Dziękuję;)
Witam, o ile zwiększyć ilość składników, jeśli chcę zrobić ciasto w blaszce o wymiarach 24×34 cm?
Witam, wszystkie składniki trzeba przemnożyć przez x 1,4.
Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Czy między blatami ciasta można dodać jedną warstwe z powidłami śliwkowymi czy to będze wtedy za słodkie? Pozdrawiam …….
Myślę, że można i nie będzie za słodkie, chyba że powidła będą same w sobie bardzo słodkie. Również pozdrawiam 🙂
Ile dni przed Wigilią najlepiej zrobić orzechowca? Czy blaty można upiec wcześniej i złożyć ciasto w późniejszym terminie?
Blaty można zrobić 1-3 dni przed i później 1-2 dni przed Wigilią przełożyć kremem 🙂
Pani Asiu , co pani dodała do ciasta kruchego że ma ciemny kolor ? 🙂
Miód i przyprawę do piernika 🙂
Przepyszne
Robiłam W tamtym roku.
W tym powtórka.
Bardzo się cieszę, że orzechowiec smakował ❤️
Dobry wieczór. W przepisie jest podana mniejsza blaszka. Czy można zrobić również w dużej? Czy ciacho wyjdzie zbyt cienkie? 🙂
To zalezy od wielkosci uzytej blaszki, ale jak cos to wszystkie skladniki mozna zwiekszyc x 1,5 🙂
Dzień dobry, jakiś ratunek potrzebny gdyż do masyy budyniowej z rozpędu dodałam odrazu masło i wszystko razem gotowałam. Co teraz? Budyń wyszedł gesty.
Zmiksować całość też tak zrobiłam 😂
Najpierw poczekałabym aż wystygnie i wtedy spróbowała nałożyć na kruche ciasto. Mam nadzieje że się uda 🙂
Spróbuję ale boję się żeby nie było takiej konsystencji jak czysty budyń, że nie będzie takie kremowe. Hmmm no nic zobaczę co wyjdzie. Narazie zrobił się tłusty zwarty glut
No to jeśli już jest taka zwarta, glutowata konsystencja no to niestety krem do powtórzenia, bo szkoda później wyrzucać całe ciasto.
4 szklanki mąki to ile g? Jaka jest pojemność szklanki? Czy budyń powinien być w wersji bez cukru? Czy ciasto można wyrobić mikserem z hakami, czy lepiej ręcznie?
Standardowa szklanka ma 250 ml. Każda mąka ma inną objętość i gramaturę, ale taka zwykła pszenna tortowa ma ok 160 g w 1 szklance. Ja wyrabiam zwykle ręcznie ciasto 🙂
Czy ciasto należy przygotować kilka dni przed planowaną imprezą, żeby “przeszło”?
Pisałam o tym w 7 kroku 🙂 Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Można je równie dobrze zrobić 2 dni przed imprezą. Udanych wypieków!
Czy ciasto należy przygotować kilka dni przed planowaną imprezą, żeby “przeszło”?
Mogłabym jesc cały czas 😀 gdyby tylko było mniej pracochlonee 🙂
Oj tam, oj tam 🙂 Smak wynagradza poświęcony czas!
Mogłabym jesc cały czas 😀 gdyby tylko było mniej pracochlonee 🙂
Czy orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi? Mąż ma uczelenie na włoskie..
Czy orzechy włoskie można zastąpić orzeszkami ziemnymi? Mąż ma uczelenie na włoskie..