Fit vege burgery

4.8/5 (40 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min + pieczenie

vege burgery

Opis przepisu

Dzisiaj jadąc tramwajem zaciekawił mnie bardzo interesujący szyld sklepowy- Vege burgery (no coś w tym stylu) :). Pomyślałam, że wstąpię do środka zobaczę co mogą mieć w swojej ofercie, bo przecież jak można zrobić burgera bez mięsa! A jednak można i to zadziwiająco w wielu postaciach… Mnie zainteresował meksykański burger z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli 🙂

Podlukałam w internecie wszystko na temat vege burgerów i stworzyłam coś niemożliwego jak mi się wydawało jeszcze dzisiaj rano! Nie no po zrobieniu całego wraz z pyszną, świeżą bułką wieloziarnistą, warzywkami i lekkim sosem czosnkowym (oczywiście własnoręcznie zrobionym bez tej całej chemii co w kupczych) stwierdzam, że w ogóle nie zauważam jakichkolwiek braków smakowych, że czegoś mu brakuje od takiego typowego z KFC… no może brakuje mu tylu kalorii co ma tamten 🙂 Polecam wykonanie takiego burgerka na wynos do pracy, czy na zajęcia na studia tak jak w moim przypadku.

Przepis na: Fit vege burgery

Składniki:

  • 1,5-2 litrów wody
  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 3 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta kolendry
  • 4 bułki wieloziarniste, grahamki
  • 2 pomidory
  • 4 ogórki konserwowe
  • sałata rzymska
  • ulubiony wegański majonez lub sos czosnkowy
Wyślij emailem

Fit vege burgery - przepis krok po kroku


Krok 1

W wodzie gotujemy na średnim palniku kaszę jaglaną, posypujemy szczyptą soli, czekamy aż wsiąknie zdecydowanie większą część wody oraz napęcznieje. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli blendujemy na mus, pozostałą lekko kroimy i wsypujemy do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 2

Kotlety formujemy dłońmi, można je za każdym razem zwilżać wodą- łatwiej nam się wtedy formują burgery. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się fajna chrupka skorupka.


Krok 3

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy spód sosem, kroimy pomidory, ogórki, nakładamy również sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykrywamy bułką. Smacznego!


vege burgery

vege burgery

vege burgery

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 40

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments