W dzisiejszym wpisie chciałabym zaprezentować Wam nowoczesny Multicooker z funkcją gotowania pod ciśnieniem – Instant Pot Duo 8 wraz z trzema pysznymi przepisami, które przygotowałam przy jego użyciu. To naprawdę świetny pomocnik w kuchni! Przy jego pomocy powstał krem z pomidorów, deser kokosowy z mango, a także udka wolno gotowane.
Zanim dojdziemy do przepisów to najpierw opowiem Wam kilka słów o samym sprzęcie. Multicooker Instant Pot Duo 8 występuje w trzech pojemnościach – 3, 6 i 8 litrów. Jest wielofunkcyjny i naprawdę łatwy w użyciu.
- szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem)
- gotowanie ryżu
- wolne gotowanie
- przyrządzenie jogurtów
- parowar
- pieczenie
- podgrzewanie żywności
Zobacz również:
W skrócie – jest niezastąpiony do przygotowywania zdrowych posiłków w szybkim, a także wolnym czasie, dzięki zaprojektowanym inteligentnym programom gotowania (jest ich aż 13). Chcesz wydobyć głęboki smak mięsa – skorzystaj z opcji Slow Cooker, czyli wolnego gotowania. Jeśli masz mało czasu na przygotowywanie posiłków to używaj opcji gotowania ciśnieniowego, które jest do 70% szybsze i bardziej energooszczędne (niż inne metody gotowania).
W zestawie znajduje się wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej z trójwarstwowym dnem. W zależności od wybranej wielkości szybkowaru jest inna jego wielkość – w moim przypadku garnek ma 7,6 litra pojemności, więc to super opcja do przygotowywania dań na kilka dni do przodu dla czteroosobowej rodziny.
Można go używać nie tylko w domu, ale także zabierać go ze sobą na wycieczki (nie jest super ciężki do przenoszenia, a wystarczy mieć tylko w zasięgu ręki gniazdko do prądu). Jego pokrywkę i wewnętrzny garnek ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce. Co więcej, posiada ponad 10 sprawdzonych funkcji bezpieczeństwa, w tym ochrona przed przegrzaniem™ i bezpieczne zamykanie i otwieranie pokrywy.
Kupując multicooker Instant Pot oszczędzasz energię, a co za tym idzie zmniejszysz rachunki. Zastępuje piekarnik, garnki czy patelnie, bo większość potraw zrobisz właśnie przy jego użyciu. Dużo szybciej się nagrzewa niż piekarnik, a dzięki temu, że gotujesz pod ciśnieniem to nie wytracasz ustawionej temperatury. Co więcej przygotowując posiłki w multicookerze można sobie spokojnie wyjść na spacer, zakupy czy trening, a po powrocie będzie na nas czekał pyszny obiad. Same zalety!
Szybkowar Instant Pot Duo, a także wiele innych sprzętów jak wyciskarki, prasy do tłoczenia oleju, ozonatory, blendery, frytkownice beztłuszczowe itp zakupisz w sklepie Moc Soków.
Przepis na: Krem z pomidorów
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- opcjonalnie garść pomidorków koktajlowych
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- duża garść listków świeżej bazylii
- 2 średnie bataty
- 4 średnie ziemniaki
- 750 ml bulionu
- 1 płaska łyżeczka soli
- większa szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 czubata łyżka natki pietruszki lub lubczyku
- 100 ml śmietanki kremówki lub mleczka kokosowego
Wykonanie:
Krok 1
Bataty i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kawałek imbiru ścieramy na tarce.
Do garnka wrzucamy pomidory, pomidory krojone z puszki (400 g), bataty (2 szt), ziemniaki (4 szt), czosnek (3 ząbki), świeże listki bazylii (większa garść), natkę pietruszki (1 czubata łyżka).
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Przepis na: Wolno gotowane udka
Składniki:
- podudzia lub udka – około 6 sztuk
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta papryki słodkiej
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu
- 1 cebula
- kilka pieczarek lub papryka
- świeże zioła np. rozmaryn czy bazylia
Wykonanie:
Krok 5
Do miseczki dodajemy oliwę (3 łyżki), przyprawę do kurczaka (1/2 łyżeczki), paprykę słodką (większa szczypta) i przeciśnięty czosnek (1 duży ząbek). Całość mieszamy i nacieramy marynatą mięso (możecie użyć udek lub podudzia). Odstawiamy na minimum 15 minut lub nawet na całą noc w szczelnym pojemniku.
Krok 6
Krok 7
Przepis na: Deser kokosowy z mango
Składniki:
- 200 g ryżu
- 700 ml mleka
- 300 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 1 duże, dojrzałe mango
Wykonanie:
Krok 8
W tym czasie ryż powinien się ugotować i ładnie zgęstnieć wchłaniając cały płyn, który do niego wlaliśmy.
Gęsty ryż przekładamy do małej miseczki (ja to robiłam w kokilce do zapiekania). Ugniatamy łyżeczką i przekładamy na talerzyki (wystarczy odwrócić miseczkę do góry dnem i klepnąć kilka razy). Wierzch dekorujemy pokrojonym w kostkę mango. Smacznego!
Komentarze