vitamoc blendery
vitamoc blendery
Zupy

Żurek

Żurek to tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Zawsze przygotowywała go moja mama lub babcia, lecz w tym roku nareszcie nadszedł czas na mój debiut. Nie wiem dlaczego tak pyszną zupę przygotowujemy tylko raz do roku bo jest naprawdę pyszna. Udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, z dodatkiem białej kiełbasy prezentuje się świetnie chociaż ja dodatkowo lubię go zjeść z ugotowanym wcześniej ziemniaczkiem. Jestem pewna, że Wam bardzo posmakuje!

Przepis na: Żurek

  Łącznie: 120 min

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 litr żurku w butelce
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka vegety
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka natki koperku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g białej kiełbasy “żurkowej”
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki śmietany 18 %

Dodatkowo:

  • ugotowane jajka do żurku

zurek
Krok 1 

Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę, vegetę, natkę pietruszki, koperku i pokrojoną białą kiełbasę. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 90 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i pieprzu.Na koniec zabiel zupę śmietaną. Najlepiej do kubka wlać 100 ml gotującej się zupy, dodać do niego śmietanę, wymieszać i wtedy z powrotem wlać do zupy.
Wcześniej ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół. Jajka ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą. Smacznego!


zurek

zurek

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close