Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneZupy

Zupa grzybowa

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa… Kto mógłby jej się oprzeć? 🙂

Przygotowuję ją co jakiś czas z różnymi suszonymi grzybami np. podgrzybkami czy borowikami. Wiem, że sporo osób przygotowuje ją również na Święta Bożego Narodzenia jako jedno z dań wigilijnych. Jako główną zupę świąteczną uważa się czerwony barszcz z uszkami, ale na drugi dzień Świąt taka zupka grzybowa jest u nas jak najbardziej mile widziana.

Przepis na: Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 4 l wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • opcjonalnie 1 kostka rosołowa
  • 20 g suszonych borowików
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki
  • magi do smaku

Wykonanie:

Do większego garnka wlewamy wodę, warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki i koperek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny.

W tym czasie na patelni podsmażamy na maśle drobno pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone drobno pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz namoczone wcześniej we wrzątku suszone grzyby. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, a następnie wsypujemy zawartość do zupy.

W kubku mieszamy śmietanę z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Gotujemy ponownie przez 30 minut. Pod koniec gotowania próbujemy zupę, przyprawiamy do smaku. Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderkami.


Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close