vitamoc blendery
vitamoc blendery
Zupy

Zupa grzybowa z wolnowaru

Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki.

Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.

 

Przepis na: Zupa grzybowa z wolnowaru

Składniki:

  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 cebuli
  • 400 g pieczarek
  • 3 l wody
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku (opcjonalnie)
  • 40 g selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 40 g suszonych borowików
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • dodatkowo ugotowany osobno makaron świderki

Wykonanie:

Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju posiekaną cebulę oraz pieczarki. Przekładamy misę do podstawy wolnowaru.

Do misy wolnowaru dodajemy wodę, warzywa, przyprawy. Gotujemy przez dwie godziny (przy ustawieniu 2). Po tym czasie mieszamy w miseczce śmietanę z 1/2 szklanki wywaru, wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Gotujemy ponownie przez 30 minut (ustawienie 1). Pod koniec gotowania próbujemy zupę, przyprawiamy do smaku. Podajemy z osobno ugotowanym makaronem np. świderki.


Zupa grzybowa z wolnowaru

Zupa grzybowa z wolnowaru

Zupa grzybowa z wolnowaru

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close