vitamoc blendery
Ciasta drożdżowePrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Zawijane drożdżówki z makiem

Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂

Przepis na: Zawijane drożdżówki z makiem

Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 20 min  Łącznie: 80 min

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 450 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • Dodatkowo: jajko do posmarowania

Dodatkowo:

  • 400 g masy makowej

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody

drożdżówki z makiem
Wykonanie:

Do miski włożyć rozdrobnione palcami drożdże, dodać łyżkę cukru, pół szklanki ciepłego mleka i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odłożyć na ok 10 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mielismy stare drożdże, dodalismy zbyt ciepłego mleka itp.) W osobnym naczyniu wsypać mąkę, pozostałe składniki oraz rozczyn i wymieszać. Wyrabiać ręcznie ok 10 minut aby ciasto było jednolite i gładkie. Nie podsypywać za bardzo mąką bo wyjdzie twarde po upieczeniu. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinkę aby podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środku rozwałkowanego ciasta obficie smarujemy masą makową. Przykrywamy boki w stronę środka prostokąta. Następnie jeden bok prostokąta nakrywamy na drugi. Nożem kroimy nasz prostokąt wszerz. Następnie każdy nasz wycinek zwijamy dwukrotnie układamy na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy.

Drożdżówki odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe miejsce (opcjonalnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem). W tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni. Piec ok 25-30 minut.

Po upieczeniu rozrabiamy lukier i dekorujemy drożdżówki.


drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem

drożdżówki z makiem

Print Friendly, PDF & Email
Close