Ciasta drożdżoweSłodkości

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem porzeczkowym jest naprawdę bardzo smaczne. Przygotowałam do niego dodatkowo kruszonkę waniliową, która nadała fajny, chrupiący posmak z wierzchu. Ciasto wychodzi mięciutkie, pięknie się kroi na talerzyki. Ciasto idealne do kawusi! 🙂

Przepis na: Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

 Przygotowanie:  90 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 115 min

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dżem czarna porzeczka firmy Stovit
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia.


Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
Krok 3 

Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na jego środku smarujemy gęstym dżemem porzeczkowym. Zwijamy jak roladę, a końce lepimy do siebie, tak aby dżem nie wypłynął bokiem.


Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem
Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto. Piec przez 25 minut w temp. 190 stopni.


Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

9 thoughts on “Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem”

  1. Zrobiłem. Jak dla mnie, trochę lepkie do wyrabiania ręcznego, więc użyłem miksera. O dziwo – wyrosło pięknie, podzieliłem na dwie keksówki i ślicznie wyrosło! Ciasto pyszne,
    mało kaloryczne jak na drożdżowca, nie słodkie, ogromnie delikatne w smaku. Po prostu pycha!

  2. Przepis rewelacja!
    Zrobiłam wariant z dżemem (konkretnie: malino – jeżyna) i z serem białym.
    Oba ciasta “wyszły” zanim zdążyły dobrze wystygnąć, moi muszkiterowi wyciągnęli je piorunem, ledwie zdążyłam spróbować 😉
    Nawet kruszonka mi się udała – pierwszy raz w życiu! 🙂

  3. Dzieki za wspanialy przepis ciasto jest super ja wykorzystalam co mialam czyli zrobiona przezemnie konfiture z rabarbaru polecam jest super jezeli ktos nie lubi slodkich ciast , ale dzieki tmu przepisowi nauczylam sie piec ciasto drozdzoe bez upierdliwego godzinnego wyrabiania a o mnie zniechecalo . Dzieki wlascicielce za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *