Zapiekane naleśniki sernikowe!

4.8/5 (89 ocen)

Ilość porcji

7

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min

Zapiekane naleśniki sernikowe

Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników na słodko!

Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego.

Zapiekane naleśniki z serem

Pewnie się zastanawiacie dlaczego napisałam, że te naleśniki są sernikowe… Do masy serowej dodałam cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty (możecie użyć tego w kostce lub sernikowego z wiaderka, lecz wtedy masa będzie troszkę rzadsza niż powinna). Chwilę po przestygnięciu masa serowa w naleśnikach i waniliowa zalewa osiągają świetną konsytencję (gęstnieją) jak w przypadku serników. Naprawdę są przepysznym pomysłem na obiad czy kolację na słodko!

Z przepisu wychodzi około 7 większych naleśników, które po nadzianiu masą serową oblewamy zalewą waniliową. To ona wpływa na to, że nie są one suche i twarde, lecz mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz. Po upieczeniu tworzy się taki lekki budyń, który do naleśników pasuje tu idealnie!

Koniecznie je wypróbujcie i dajcie znać w komentarzu jak Wam smakowały.

Przepis na: Zapiekane naleśniki sernikowe!

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 600 g twarogu np. w kostce lub z wiaderka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • 30 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zalewa waniliowa:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 1 mały serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 30 g cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Wyślij emailem

Zapiekane naleśniki sernikowe przepis krok po kroku:


Krok 1

ciasto naleśnikowe

Ciasto na naleśniki:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.

W wyższej misce miksujemy jajka (2 szt.) z mąką (2 szklanki), mlekiem (1 szklanka), wodą gazowaną lub mineralną (1,5 szklanki) i szczyptą soli.

Szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml.


Krok 2

ciasto na naleśniki

Miksujemy tylko do połączenia się składników.


Krok 3

twaróg do naleśników

Naleśniki smażymy z obu stron na lepszej patelni z nieprzywieralną powierzchnią.  


Krok 4

twaróg do naleśników

Ser do naleśników:

Do miski dodajemy twaróg – może być taki w kostce np. półtłusty, tylko najpierw trzeba go lekko zblendować lub chociaż podusić widelcem. Czasami używam też ser z wiaderka (użyty twaróg nie powinien być jednak zbyt rzadki).

Dodajemy żółtka (2 szt.), cukier puder (2 płaskie łyżki), cukier wanilinowy (30 g, u mnie 1 łyżeczka pasty waniliowej), a także serek waniliowy (150 g). Jeśli lubicie to opcjonalnie można dodać skórkę pomarańczową (1 łyżeczka) lub rodzynki.

Całość miksujemy przez kilka sekund jedynie do połączenia się składników.

  


Krok 5

Masa serowa ma być dość gęsta, kremowa, a nie lejąca i rzadka.


Krok 6

Zapiekane naleśniki sernikowe

Na każdego naleśnika nakładamy po 2 lub 3 łyżki masy serowej.


Krok 7

Zapiekane naleśniki sernikowe

Zwijamy każdego jak krokieta, czyli boczki lekko podwijamy, a następnie rolujemy wzdłuż.


Krok 8

ser do naleśników

Układamy naleśniki z serem w naczyniu żaroodpornym.

Mi łącznie wyszło 7 zapiekanych naleśników, ale nie miałam tak dużego naczynia żaroodpornego (akurat ostatnio mi się stłukło podczas przeprowadzki), więc najpierw upiekłam 5 w jednym naczyniu średniej wielkości, a pozostałe 2 w innym mniejszym.


Krok 9

naleśniki z twarogiem

Zalewa waniliowa:

W misce miksujemy śmietankę kremówkę (200 ml) z jajkami (2 szt.), serkiem (150 g), cukrem pudrem (1 łyżka) i cukrem wanilinowym (30 g, lub można zastąpić pastą waniliową). Ja zwykle miksuję tylko przez chwilkę do połączenia się składników.


Krok 10

naleśniki sernikowe

Przygotowaną zalewę waniliową wylewamy równomiernie na ułożone w naczyniu naleśniki.


Krok 11

naleśniki sernikowe

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

No i teraz najtrudniejsze dla niecierpliwych – te zapiekane naleśniki sernikowe smakują najlepiej (i mają najlepszą konsystencję) jak zastygną, czyli nie jemy ich od razu.

Wtedy faktycznie masa serowa oraz zalewa waniliowa osiągają idealną konsystencję, a smakowo naprawdę wymiatają. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne naleśniki to koniecznie wypróbuj naleśniki rafaello lub szarlotkę naleśnikową.


Zapiekane naleśniki sernikowe

Zapiekane naleśniki sernikowe

naleśniki sernikowe

naleśniki z serem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 89

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Michalina
Michalina
1 rok temu

Pychotka 😋

Magda
Magda
5 lat temu

Uwielbiam naleśniki 🙂 Z pewnością więc by mi przypadły do gustu 🙂

Naleśniki zapiekane

Nie wiem jak Wam, ale mi strasznie smakują wszelkiej maści naleśniki zapiekane. Uwielbiam je jednocześnie w wersji na słono, np. Zapiekane naleśniki meksykańskie, czy też na słodko np. Zapiekane naleśniki z serem w waniliowej zalewie. Dzisiaj postanowiłam zrobić Zapiekane naleśniki sernikowe, które chyba staną się moim faworytem 🙂

Zapiekane naleśniki z serem

Przepis nazwałam Zapiekane naleśniki sernikowe, ponieważ do masy serowej dodałam składniki takie jak na sernik, tj. cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty, a dodatkowo upiekłam je w piekarniku w zalewie waniliowej. Szczerze polecam każdemu fanowi naleśników!

RozwińZwiń