Dania jarskieNaleśniki i omletyObiadySłodkości

Hit – Zapiekane naleśniki sernikowe!

Tym razem mam dla Was totalny HIT! Mercedesa wśród naleśników!

Zapiekane naleśniki sernikowe to świetna propozycja na deser czy jarski obiad. Są bardzo proste i tanie do przygotowania. Skromnie mówiąc są to najlepsze naleśniki na słodko jakie do tej pory jadłam i dzisiaj z mężem walczyliśmy kto zje ostatniego 🙂

Pewnie się zastanawiacie dlaczego napisałam, że te naleśniki są sernikowe… Do masy serowej dodałam cukier wanilinowy, skórkę kandyzowaną i twaróg półtłusty (możecie użyć tego w kostce lub sernikowego z wiaderka, lecz wtedy masa będzie troszkę rzadsza niż powinna).

Z przepisu wychodzi około 6 większych naleśników, które po nafaszerowaniu i zwinięciu oblewamy zalewą waniliową, która z kolei wpływa na to, że nie są suche i twarde, lecz mięciutkie wewnątrz i na zewnątrz. Po upieczeniu tworzy się taki lekki budyń, który do naleśników pasuje tu idealnie!

Przepis na: Zapiekane naleśniki sernikowe

pastedGraphic.png Łącznie: 30 min

pastedGraphic_1.png Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 500 g twarogu w kostce
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • opcjonalnie 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Zalewa waniliowa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 32g cukru z wanilią
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju. Składniki na masę serową mieszamy za pomocą widelca aż powstanie jednolita masa. Naleśniki faszerujemy serem, zawijamy w rulonik, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Najpierw ubijamy lekko śmietankę, później dodajemy jajka, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Rzadką masą zalewamy naleśniki. Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Piec około 22-25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close