vitamoc blendery
vitamoc blendery
RecenzjeWarsztaty i recenzje

Wyciskarka Wellra

Większość dietetyków, lekarzy, a także specjalistów ds. żywienia spostrzega wyciskane soki, jako element uzupełnienia diety czy jako dopełnienie spożywanego posiłku. Świeże soki mają mnóstwo substancji odżywczych, są bogate w witaminy i składniki mineralne, jednak nie będą w stanie nam zastąpić pełnowartościowego posiłku opartego o chociażby mięso z ryb, drobiu itp. Bardzo dobrze jest spożywać świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw, jako dopełnienie konkretnego posiłku. Można także zastosować zasadę, że sok ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw zastąpi nam np. drugie śniadanie czy podwieczorek.

Świeżo wyciskane soki są bardzo bogate w wartości odżywcze i świetnie pobudzają organizm. Dlatego pić je powinny głównie te osoby, które przede wszystkim prowadzą aktywny tryb życia. Szukasz kolejnych argumentów do picia świeżo wyciskanych soków? Poniżej punktuję tylko kilka:

  • Pozbycie się błonnika, szczególnie tego nierozpuszczalnego, odciąża układ trawienia i ułatwia detoksykację organizmu.
  • Rozdrobnienie składników soku pozwala wchłonąć z nich więcej cennych związków niż w sytuacji, gdybyśmy chcieli spożyć surowce, z których je wyciśnięto.
  • Soki zawierają skoncentrowane składniki odżywcze, a w jednej porcji soku można spożyć różnorodne związki z kilku rodzajów warzyw i/lub owoców.
  • W postaci soku można przyjąć cenne związki w ilościach, w jakich nie dałoby się łatwo przyjąć w postaci naturalnych produktach (jak np. szklanka natki pietruszki), zwłaszcza na surowo (jak np. buraki) czy ze skórą (np. ogórki).
  • W sokach można uwzględnić warzywa trudnostrawne, takie jak np. jarmuż czy trawa wyhodowana z kiełków jęczmienia. Wydzielenie z nich soku pozwala pozbyć się nadmiaru tego rodzaju błonnika, który mógłby podrażnić jelita.
  • Soki i koktajle wspomagają też lepsze nawodnienie organizmu i usprawniają pasaż jelitowy.

W moje ręce wpadła kolejna świetna wyciskarka pozioma, lecz tym razem dwuślimakowa Wellra Twin Gear ze sklepu Moc Soków (klik). Ten nowoczesny model zastąpił tradycyjne wyciskarki używane przez lata. Wellra zachowała sprawdzone, tradycyjne rozwiązania, udoskonalając jej konstrukcję w lepsze i nowocześniejsze rozwiązania.

Zachowana jest w niej najwyższa wydajność wyciskania, pyszny, jednolity i odżywczy sok. To co oceniam zdecydowanie na plus to jej małe rozmiary, co sprawia, że bez problemu się zmieści nawet w malutkiej kuchni, a także łatwo ją przechowywać w dowolnej szafce kuchennej. Kolejną zaletą jest to, że łatwo ją także wyczyścić, bo w niektórych wyciskarkach, sokowirówkach traktowane jest to za istną zmorę.

Dwuślimakowa wyciskarka Wellra posiada kilkustopniowy regulator wypływu pulpy, który znajduje się tylko w najlepszych wyciskarkach poziomych, a dzięki niemu wyciskanie jest jeszcze dokładniejsze.

W zestawie do wyciskarki – w przeciwieństwie do innych podobnych, bliźniaczych – znajdują się aż trzy nakładki – do soków, do soków gęstych i wkładka homogenizacyjna. Warto też wspomnieć o łatwości jej obsługi. Na tyle wyciskarki znajduje się tylko jeden przełącznik ON/REV.

Wałki są z kolei napędzane przez mocny silnik o mocy 3 KM.

Za pomocą wyciskarki Wellra przygotowałam wiele różnych wariacji smakowych soków. Zaczęłam od soków gęstszych poprzez zmianę nakładki, bo są one dla mnie bardziej sycące i potrafią zastąpić na spokojnie jeden posiłek np. podwieczorek. Pokażę Wam poniżej jakie warianty smakowe polecam wykonać i mam nadzieję, że je spróbujecie, bo są naprawdę przepyszne. Dużo tez zależy od soczystości, słodkości owoców. Za pierwszym razem kupiłam w markecie pomarańcze, które wydawały się idealne na sok, a po wyciśnięciu smakowały jak mega kwaśne grejpfruty.

Pomarańcza+banan+zielony grejpfrut

Burak + pomarańcza + jabłko + gruszka + ananas

Domowy Kubuś – banan + marchew + pomarańcza + ananas + gruszka

Ananas + banan + jabłko + mango

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Close