ObiadyPizza

Wspólne gotowanie w ramach akcji BEKO #JedzJakMistrz

Ostatnio miałam okazję wziąć udział w świetnej akcji BEKO #JedzJakMistrz, podczas której blogerzy kulinarni gotują wspólnie wraz z polskimi mamami. Ja miałam przyjemność spotkać się osobiście z bardzo sympatyczną Agnieszką Mielczarek w studiu Let`s Go Cook od Beko w Warszawie. Naszym zadaniem było przygotowanie trzech przepisów opracowanych przez dietetyków piłkarzy światowej klasy FC Barcelony, które możecie zobaczyć tu (klik). Przygotowałyśmy pizzę z indykiem na cieście z mąki orkiszowej, warstwowe smoothie kokosowe z borówkami, a także chłodnik z pomidorów. Wszystkie przepisy wyszły naprawdę smaczne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe! Mamy nadzieję, że Wam też się spodobają na tyle, że będziecie chcieli je przygotować we własnej kuchni.

Może najpierw przybliżę Wam temat samej akcji.

Według Światowej Organizacji Zdrowia, do 2025 ponad 70 milionów dzieci na całym świecie będzie cierpieć na otyłość. Nie bądź obojętny na ten problem, ponieważ może się to tyczyć także Twojego dziecka!

“Otyłe dzieci nie będą mogły bawić się ze swoimi kolegami. Nie będą miały siły biegać z nimi za piłką, jeździć na rowerach, spędzać aktywnie czasu. Stracą chęć do zabawy. Będą się czuły wykluczone przez rówieśników – przez otyłość.

Na taką sytuację wpływa nie tylko apetyt naszych latorośli, ale także szereg innych czynników, takich jak indywidualne skłonności organizmu, coraz bardziej dotykający dzieci stres oraz – co bardzo ważne – preferencje naszych dzieci, które od zdrowego jedzenia wolą takie, które po prostu dobrze wygląda, pachnie i smakuje. Wszyscy wiemy, jak trudno odmówić naszemu ukochanemu oczku w głowie, kiedy – zamiast brokułów czy porcji szpinaku – domaga się kawałka pizzy albo ulubionych, tłuściutkich frytek… Zdesperowany rodzic woli, żeby jego dziecko zjadło cokolwiek, niż z grymasem na twarzy odmawiało jedzenia w ogóle. Beko chce położyć kres tej sytuacji.”

Głównym celem kampanii Beko Jedz jak Mistrz (Eat Like a Pro) jest zachęcenie dzieci do zdrowszego odżywiania się. Wraz z drużyną piłkarską FC Barcelona pragniemy utwierdzić Was drodzy Rodzice w przekonaniu, że zdrowe odżywianie Waszych dzieci nie jest naprawdę trudne, lecz wymaga jedynie sprytu, systematyczności oraz racjonalnych pomysłów. Istnieje duża szansa, że jeśli mali fani piłki nożnej zobaczą czym się odżywiają ich wysportowani idole, wtedy łatwiej będzie je przekonać do zdrowszego i pełnego witamin jedzenia w porównaniu z bombami kalorycznymi bez jakichkolwiek wartości odżywczych.

Dietetycy jednego z najlepszych zespołów piłkarskich na świecie chcą wszystkim udowodnić jak zdrowe jedzenie może mieć nie tylko niesamowicie zbawienny skutek na organizm młodego człowieka, a dodatkowo pysznie wyglądać oraz tak samo smakować. Na stronie Beko znajduje się ponad 100 przepisów, gdzie między innymi można znaleźć pizzę, która nie musi być tłustym, grubym ciastem wraz z wieloma dodatkami, a zamiast zwykłych przekąsek można znaleźć sporo przepisów na różnego rodzaju kolorowe smoothie, batoniki czy ciasteczka.

Wszystkie przepisy, a także przydatne porady, które są pokazane na stronie kampanii można w łatwy sposób wprowadzić do codziennego jadłospisu bez dodatkowych wydatków. Wystarczy kilka podstawowych urządzeń AGD, które zazwyczaj posiadamy w swojej kuchni.

Chciałabym Was wszystkich zachęcić do wspólnego zadbania o przyszłość naszych dzieci. Wraz z nimi jedzmy jak mistrzowie!

Przepis na: PIZZA Z INDYKIEM NA CIEŚCIE Z MĄKI ORKISZOWEJ

Składniki:

  • 18 g drożdży świeżych
  • 330 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wody
  • Sól
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 200 g indyka w plastrach
  • 100 g pieczarek
  • 100 g oliwek
  • 1 cebula
  • 150 g niskotłuszczowego sera
  • Oregano

Krok 1 

Rozgrzej piekarnik do 310ºC.

Wymieszaj mąkę, wodę, drożdże i sól.

Zagnieć i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.

Uformuj ciasto.

Na ciasto nałóż sos pomidorowy, indyka, ser i oregano, pieczarki, odrobinę cebuli i oliwki.


Krok 2

Piecz w piekarniku w temperaturze 310°C przez 5 minut.


Przepis na: Warstwowe smoothie kokosowe z borówkami

Składniki:

Warstwa dolna:

  • 150 g borówek
  • 60 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 110 g mleka kokosowego

Warstwa środkowa:

  • 1 banan
  • 80 g borówek
  • 250 g naturalnego jogurtu greckiego
  • 150 g mleka kokosowego
  • 15 g wiórków kokosowych

Górna warstwa:

  • 1 banan
  • 170 g śmietanki kokosowej
  • 15 g wiórków kokosowych
  • 20 g syropu z agawy

Krok 1 

Połącz wszystkie składniki dolnej warstwy w blenderze.

Wlej do szklanki.

Umieść szklanki w zamrażalce na 20 minut.


Krok 2

Po schłodzeniu połącz wszystkie składniki drugiej warstwy w blenderze.

Wlej na górę używając lejka.

Czynność powtarzamy z trzecią warstwą.


Przepis na: Chłodnik z pomidorów

Składniki:

  • 800 g ciecierzycy
  • 500 g pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 pokrojona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pulpy pomidorowej
  • 20 g świeżej bazylii
  • 5 g kminku
  • 5 oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 g curry
  • Sól i pieprz
  • 25 g startego parmezanu

Krok 1 

Rozgrzej piekarnik do 185 stopni.

Opłucz i osusz nasienie ciecierzycy. Ułóż blachę do pieczenia z papierem pergaminowym i rozłóż połowę ciecierzycy w jednej warstwie.

Skropić ciecierzycę oliwą z oliwek. Posyp curry w proszku, solą i pieprzem.

Pieczemy ciecierzycę w piekarniku przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiące. Odłożyć na bok.

W dużym garnku rozgrzej oliwy z oliwek na średnim ogniu.

Dodaj cebulę i czosnek i gotuj przez 3-5 minut, aż zmiękną.

Dodaj pomidory, bulion warzywny, bazylię. Zamieszaj, aby połączyć. Gotuj na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.

Dodaj pozostałe ciecierzycy i gotuj przez 5 minut.


Krok 2

Używając blendera, zmiksuj zupę.

Odstaw na dłuższą chwilę do wystygnięcia.

Podawać zupę z chrupiącą ciecierzycą i tartym parmezanem.


 

 

Print Friendly, PDF & Email