Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Wigilijna Kutia

Wigilijna Kutia jest jednym z dwunastu dań wigilijnych. To połączenie ugotowanych ziaren pszenicy wraz ze zmielonym makiem i posiekanymi bakaliami. Najdłużej trwa ugotowanie pszenicy, lecz reszta jest naprawdę szybka do przygotowania. Jeżeli nie macie maszynki do mięsa i nie macie jak zmielić maku to opcjonalnie możecie kupić gotową masę makową z puszki i wymieszać ją z ugotowanymi ziarnami pszenicy oraz posiekanymi bakaliami.

Przepis na: Wigilijna Kutia

Składniki:

  • 2 szklanki ziaren pszenicy
  • 2 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru pudru (najlepiej dodać do smaku)
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 3/4 szklanki miodu
  • 5 dag rodzynek sułtańskich
  • 5 dag suszonych wiśni
  • 5 dag migdałów
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Wykonanie:

Ziarna pszenicy zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie ją zagotowujemy, odcedzamy i wlewamy świeżą wodę. Gotujemy do jej miękkości i gotujemy do miękkości przez 3 godziny. Znowu odcedzamy i na chwilę odstawiamy by przestygło.

Mak płuczemy, następnie sparzamy wrzątkiem i mielimy przynajmniej raz w maszynce do mięsa. Łączymy z odcedzoną pszenicą oraz lekko podgrzanym płynnym miodem, cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodajemy posiekane bakalie, mieszamy ze śmietanką kremówką i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy w jednej większej misce lub kilku mniejszych. Wierzch dekorujemy np. migdałami i kilkoma suszonymi owocami.


Wigilijna Kutia

Wigilijna Kutia

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close