CiasteczkaSłodkości

Wielkanocne ciasteczka Pisanki

Wielkanoc już tuż tuż. Czas pomyśleć nad tegorocznymi świątecznymi wypiekami. Jeżeli pragniesz upiększyć swój stół to polecam wykonać kolorowe ciasteczka pisanki. Są kruchutkie, pięknie rumiane i bardzo proste do przygotowania. Wycinałam ich kształt za pomocą foremki w kształcie jajka, lecz równie dobrze może to być zajączek czy inna figura. Pisanki wyglądają moim zdaniem najładniej, a udekorować je możesz tak jak Ci się wymarzy i Twoje zdolności plastyczne Ci na to pozwolą.

Przepis na: Wielkanocne ciasteczka Pisanki

Składniki:

  • 100 g masła, zimnego
  • 70 g cukru drobnego Diamant
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • kilka kropli ekstraktu rumowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • lukier
  • kolorowe pisaki cukiernicze
  • kolorowe posypki
  • m&msy

Wykonanie:

Z zimnego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę czasu.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształt jajek za pomocą foremki (mogą to być również zajączki itp). Piec przez ok 12-15min w temp 190 stopni, aż będą ładnie rumiane. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek.

Gdy przestygną to dekorujemy kolorowym lukrem, posypkami, małymi m&msami, pisakami cukierniczymi itp.


Wpis powstał w współpracy z firmą Diamant.

Print Friendly, PDF & Email
Tagi