vitamoc blendery
vitamoc blendery
ObiadyPizzaPrzek膮ski

Wiejskie calzone

Lubicie calzone? 馃檪 Ja uwielbiam! Dzisiaj mnie nasz艂o na wiejskie calzone, z du偶膮 ilo艣ci膮 cebulki, podsma偶anej kie艂baski, czosnku, kukurydzy oraz mozzarelli. Nie no rewelacja! 馃檪 Wysz艂o puszyste, idealnie doprawione. W ca艂ym domu tak pi臋knie pachnia艂o gdy wyci膮ga艂am je z piekarnika, 偶e musia艂am walczy膰 sama ze sob膮 aby szybko je sfotografowa膰 i zje艣膰. Na szcz臋艣cie wytrzyma艂am, ale nie powiem, 偶e by艂o 艂atwo 馃檪 Gor膮co je polecam.

Przepis na: Wiejskie calzone

Przygotowanie: 80 min聽聽Pieczenie: 10 min聽聽艁膮cznie: 90 min

聽Liczba porcji: 2

Sk艂adniki:

Ciasto:

  • 500 g m膮ki do pizzy lub typ 550
  • 20 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
  • 1 艂y偶ka cukru
  • 300 ml ciep艂ej wody
  • 3 艂y偶ki oliwy z oliwek
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 1 laska kie艂basy
  • 1 cebula
  • 6 z膮bk贸w czosnku
  • 1 艂y偶ka oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 艂y偶ki koncentratu
  • 1/2 艂y偶eczka zi贸艂 prowansalskich

wiejskie calzone
Krok 1

Dro偶d偶e roztapiamy w 100 ml ciep艂ej wody, 艂y偶k膮 cukru oraz 艂y偶k膮 m膮ki. Odstawiamy na 10 minut w ciep艂e miejsce. Do miski wsypujemy m膮k臋, pozosta艂膮 wod臋, rozczyn, oliw臋, s贸l oraz pieprz. Wyrabiamy g艂adkie ciasto. Odstawiamy na oko艂o godzin臋.


wiejskie calzone
Krok 2

Pokrojon膮 cebulk臋 podsma偶amy na oleju lub oliwie. Gdy si臋 zeszkli to dodajemy przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek oraz kie艂bas臋.


wiejskie calzone
Krok 3

Wyro艣ni臋te ciasto dzielimy na dwie cz臋艣ci.


wiejskie calzone
Krok 4

Wa艂kujemy oba ciasta mniej wi臋cej na kszta艂t prostok膮ta. Na 艣rodek ciasta nak艂adamy przecier pomidorowy, podsma偶on膮 cebulk臋 z kie艂bask膮, kukurydz臋, zio艂a prowansalskie oraz wi臋kszo艣ci膮 startej mozzarelli.


wiejskie calzone
Krok 5

Formujemy dwa piero偶ki, wierzch smarujemy lekko kropelkami oliwy, posypujemy zio艂ami oraz ma艂膮 ilo艣ci膮 startej mozzarelli. Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Smacznego!


wiejskie calzone

wiejskie calzone

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close