ObiadyPizzaPrzekąski

Wiejskie calzone

Lubicie calzone? 🙂 Ja uwielbiam! Dzisiaj mnie naszło na wiejskie calzone, z dużą ilością cebulki, podsmażanej kiełbaski, czosnku, kukurydzy oraz mozzarelli. Nie no rewelacja! 🙂 Wyszło puszyste, idealnie doprawione. W całym domu tak pięknie pachniało gdy wyciągałam je z piekarnika, że musiałam walczyć sama ze sobą aby szybko je sfotografować i zjeść. Na szczęście wytrzymałam, ale nie powiem, że było łatwo 🙂 Gorąco je polecam.

Przepis na: Wiejskie calzone

 Przygotowanie: 80 min  Pieczenie: 10 min  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki do pizzy lub typ 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Farsz:

  • 1 laska kiełbasy
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 15 dag mozzarelli
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich

wiejskie calzone
Krok 1 

Drożdże roztapiamy w 100 ml ciepłej wody, łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, pozostałą wodę, rozczyn, oliwę, sól oraz pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na około godzinę.


wiejskie calzone
Krok 2 

Pokrojoną cebulkę podsmażamy na oleju lub oliwie. Gdy się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę.


wiejskie calzone
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.


wiejskie calzone
Krok 4

Wałkujemy oba ciasta mniej więcej na kształt prostokąta. Na środek ciasta nakładamy przecier pomidorowy, podsmażoną cebulkę z kiełbaską, kukurydzę, zioła prowansalskie oraz większością startej mozzarelli.


wiejskie calzone
Krok 5

Formujemy dwa pierożki, wierzch smarujemy lekko kropelkami oliwy, posypujemy ziołami oraz małą ilością startej mozzarelli. Piec w temp. 220 stopni przez 10 minut. Smacznego!


wiejskie calzone

wiejskie calzone

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close