Warsztaty i recenzje

  • Trzy pyszne desery do kawy + recenzja ekspresu kolbowego LELIT

    Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie picie kawy jest to czysta przyjemność. Dobre cappuccino czy espresso z rana to konieczność, lecz po obiedzie to już całkiem inna bajka… Jeszcze jak do tego doliczymy miłe towarzystwo oraz kawałek ciacha (np. ciepłej szarlotki!), wtedy czas potrafi się zatrzymać. Codzienne problemy odchodzą na bok,…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe menu walentynkowe+recenzja ekspresu Nivona

    Zapach świeżo mielonej kawy o poranku zawsze sprawia, że łatwiej podnieść się z łóżka by ruszyć ku codziennym obowiązkom. Jest to pierwsza rzecz, od której zawsze zaczynam swój dzień. Myślę, że dla wielu jest to taki poranny rytuał, który naprawdę potrafi umilić czas. Jedni wolą małą filiżankę espresso, bez której nie potrafiliby normalnie…

    Czytaj dalej »
  • Recenzja robota planetarnego GOCLEVER KITCHEN MATE

    Recenzja robota planetarnego GOCLEVER KITCHEN MATE + 3 świąteczne przepisy!

    Nowym elementem mojej załogi kuchennej stał się od niedawna robot planetarny GOCLEVER KITCHEN MATE. Jak do tej pory zawsze sobie radziłam jedynie mikserem ręcznym, ewentualnie używałam do niego misy (raczej na potrzeby nagrywania filmików). Robot ten posiada: Bogate wyposażenie: mocny hak, mieszadło, ubijaczka, końcówka szatkująca (3…

    Czytaj dalej »
  • recenzja ekspresu Jura A7

    Ciasto Kinder Pingui + recenzja ekspresu Jura A7

    Od zawsze byłam niesamowitym smakoszem kawy. Po przebudzeniu pierwsze co robię to wciskam przycisk na uruchomienie ekspresu. Do śniadania piję latte macchiato lub espresso, zaś popołudniowa kawusia to obowiązkowo latte z dużą ilością pianki i np. oprószony cynamon lub syrop do kawy (uwielbiam karmelowy lub kokosowy!). Przygotowałam dla Was recenzję…

    Czytaj dalej »
  • Wolnowar Crock-Pot - recenzja

    Wolnowar Crock-Pot – recenzja

    Zastanawiacie się nad kupnem wolnowaru, lecz nie wiecie do końca do czego można go używać i jakie ma funkcje? Może go już posiadacie i szukacie sprawdzonych przepisów? Przygotowałam dla Was recenzję wolnowaru firmy Crock-Pot 6 litrowy DuraCeramic wraz z dwoma przepisami. Co to jest wolnowar? Wolnowar (slowcooker, crockpot) jest…

    Czytaj dalej »
  • Dyniowa chałka z maślaną kruszonką

    W kuchni mogłabym spędzić większą część życia. Dlaczego? Jestem samoukiem, który uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, udoskonalać przepisy, a później się nimi z Wami dzielić. Nowe sprzęty AGD są dla mnie takimi perełkami, zabawkami, które sprawiają jeszcze więcej frajdy z gotowania. Od jakiegoś czasu testuję…

    Czytaj dalej »
  • Sous Vide

    Sous Vide – nowa forma gotowania w próżni!

    Słyszeliście kiedyś o metodzie gotowania w próżni SOUS VIDE? Technika ta stosowana jest coraz częściej w Europie, a także na całym świecie w dobrych restauracjach. Ja pierwszy raz się spotkałam z taką formą gotowania oglądając jeden z nowszych odcinków Kuchennych Rewolucji z Magdą Gessler, która tłumaczyła właścicielom restauracji na czym to właśnie…

    Czytaj dalej »
  • Prasa do tłoczenia Yoda

    Domowy olej w kilka minut? – Prasa do tłoczenia Yoda

    Już kilka razy rzuciła mi się w oczy domowa praska do oleju, lecz nie wierzyłam czy do końca ona działa i nie jest po prostu przereklamowana. W ostatnim czasie w moje ręce trafiła Prasa do tłoczenia oleju Yoda, przetestowałam ją i muszę niestety cofnąć moje słowa! Jest naprawdę bardzo szybka oraz wydajna, co bezpośrednio oznacza uzyskanie większej ilości…

    Czytaj dalej »
  • Blender wysokoobrotowy PRO Blender 880L - recenzja

    Blender wysokoobrotowy PRO Blender 880L – recenzja

    Przygotowałam dla Was nową recenzję świetnego sprzętu, który jest niezbędny w każdej kuchni – Blender kielichowy, wysokoobrotowy PRO Blender 880L marki Novis. Sam producent określa go w następujący sposób – “Pro Blender łączy w sobie funkcjonalność dostępnych już na rynku blenderów wysokoobrotowych, szwajcarską jakość, wspaniały…

    Czytaj dalej »
  • Recenzja piekarnika Severin TO 2058

    Recenzja piekarnika Severin TO 2058

    W swoim życiu używałam już chyba każdego rodzaju piekarnika. Będąc na studiach kilka razy zmieniałam mieszkanie i na każdym miałam do czynienia z innym piekarnikiem. Najgorzej wspominam gazowy na zapałki, chyba najstarszego typu jaki tylko istniał. Wstyd się przyznać, lecz nie potrafiłam w nim upiec żadnego ciasta. Każdy biszkopt był spalony…

    Czytaj dalej »