DeserySłodkości

Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym

Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym smakuje naprawdę świetnie! Kiedyś jej przygotowanie wydawało mi się bardzo trudne, a tak naprawdę to łatwizna.

Panna cotta to świetny pomysł na deser. Ja uwielbiam ją ze świeżymi owocami i dżemem np. truskawkowym. Chociaż równie dobrze możecie ją zaserwować z owocowym sosem czy samymi owocami.

Przepis na: Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 60 g cukru
  • 32 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

  • dżem z truskawek Stovit
  • kilka truskawek

żelatyna
Krok 1 

Żelatynę rozpuszczamy według instrukcji z opakowania. (Ja namoczyłam ją w zimnej wodzie, około 6 łyżek).

Na chusteczkę nakładamy 2 krople oleju, smarujemy nią kokilki aby później deser łatwiej z nich wychodził. 


składniki na panna cottę
Krok 2 

Mleko, śmietankę i cukry podgrzewamy ( nie gotujemy!!) na małym ogniu.  


przygotowanie panna cotty
Krok 3 

Gdy żelatyna napęcznieje (ok. 5 minut) najpierw dodajemy do niej około 3 łyżek mlecznej masy, dokładnie mieszamy i wlewamy ją do gotującej się masy, ściągamy z ognia i dokładnie mieszamy.

Deser przelewamy do kokilek, foremek silikonowych np. do muffinek itp. U mnie wyszło 6 deserków.

Wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny, aż panna cotta stężeje.

Po wyciągnięciu z lodówki, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie, (uważamy  żeby woda nie nalała się do foremek!, woda nie może być też gorąca!), a następnie wyjąć na talerzyk.

Gotowy deser podajemy z ulubionymi owocami i np. z dżemem z truskawek. Smacznego!


waniliowia panna cotta

przepis na panna cotte

Włoska panna cotta

Waniliowa panna cotta z dżemem truskawkowym

 panna cotta z dżemem truskawkowym

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Włoska Panna cotta z dżemem truskawkowym na letnie upały?

Panna cotta pochodzi z północnych Włoch i dosłownie oznacza “ugotowaną śmietankę”. Świetnie sprawdza się jako lekki deser w gorące dni, kiedy nie mamy ochoty raczej na ciężkie czekoladowe ciasta czy serniki. Mi osobiście najbardziej smakuje panna cotta z dżemem i truskawkami. Nie jest to jednak wymogiem, możesz swój deser udekorować dowolnymi owocami sezonowymi, np. malinami czy borówkami.

Close