RecenzjeWarsztaty i recenzje

Trzy pyszne desery do kawy + recenzja ekspresu kolbowego LELIT

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie picie kawy jest to czysta przyjemność. Dobre cappuccino czy espresso z rana to konieczność, lecz po obiedzie to już całkiem inna bajka… Jeszcze jak do tego doliczymy miłe towarzystwo oraz kawałek ciacha (np. ciepłej szarlotki!), wtedy czas potrafi się zatrzymać. Codzienne problemy odchodzą na bok, a Ty masz chwilę tylko i wyłącznie dla siebie.

Gdy byłam miesiąc temu w Rzymie to od rana do wieczora zwiedzaliśmy piękne zabytki, urokliwe uliczki, w których aż przyjemnie jest się zgubić. Zatrzymywaliśmy się w małych włoskich kawiarenkach, gdzie mogliśmy zregenerować siły pijąc pyszne espresso. Muszę przyznać, że moja ewolucja kawowa z latte do espresso przeszła długą i krętą drogę. W domu nadal serwuję sobie cappuccino, lecz dobrym espresso nie pogardzę 🙂

Co należy zrobić, żeby poczuć się jak w prawdziwej kawiarni? Koniecznie musisz zainwestować w ekspres do kawy. Tutaj rozstrzał cenowy jest spory, więc każdy coś dla siebie znajdzie. Jednak przed zakupem warto się zastanowić jaką kawę najbardziej lubicie. Kolbowe oraz automatyczne ekspresy służą przede wszystkim do robienia espresso (oraz kaw na jego bazie, jak cappuccino czy latte). Różnica pomiędzy nimi jest taka, że jak sama nazwa na to wskazuje “automat” zrobi wszystko za Ciebie przy użyciu konkretnego przycisku. Ekspres kolbowy wymaga jednak chwili zainteresowani, lecz na ogół jest to tańsze i lepsze rozwiązanie dla osób, które i tak codziennie piją espresso lub cappuccino.

Ekspres kolbowy Lelit Anna PL41EM jest idealnym elementem każdej kuchni. Jest zgrabny, bardzo prosty w  użyciu, a jego wysoka jakość wykonania oraz stylowe wzornictwo sprawiło, że ma sporo wielbicieli.

Posiada mosiężny bojler o pojemności 250 ml oraz wyjmowany zbiornik na wodę o pojemności 2,7 l. Całość waży zaledwie 7,2 kg, a więc bez wysiłku możesz zmieniać jego lokalizację w kuchni.

W zestawie znajduje się kolba o średnicy 57 mm, która świetnie nadaje się do parzenia zarówno kawy mielonej, jak i saszetek ESE. Kolejnym elementem jest grill ociekowy ze stali nierdzewnej.

Ekspres LELIT Anna posiada standardową dyszę spieniającą mleko, która jest zintegrowana z dyszą wody. System spieniający mleko umożliwia stworzenie także kaw “białych” jak cappuccino oraz Latte.

Warto wspomnieć, iż ekspres nie posiada wbudowanego młynka. Jednak producent Lelit posiada w swojej ofercie  niezależne młynki do kawy, które są świetnym uzupełnieniem ekspresu. Wtedy to Ty decydujesz czy wolisz używać gotowej kawy mielonej, czy też świeżo zmielonej przy użyciu młynka.

Obsługa ekspresu jest bardzo prosta. Nawet bez czytania instrukcji obsługi sobie na spokojnie z nim poradzisz. Najważniejsze jest dobre ubicie zmielonej kawy w kolbie. Jeżeli to zrobisz to odczytasz z wbudowanego manometru pod jakim ciśnieniem została wykonana Twoja kawa. Prawidłowa wartość parzenia espresso to 8-11 barów. Ekspres jest również bardzo prosty w czyszczeniu.

Dużą rolę odgrywa tu również wysokiej jakości kawa, bez której nawet najlepszy i najdroższy ekspres świata nie zdziała cudów.

Plusy ekspresu LELIT:

  • szybkość nagrzewania
  • łatwość czyszczenia
  • design ekspresu
  • łatwa obsługa
  • dwa rodzaje sitek w kolbie
  • mały gabaryt oraz waga ekspresu
  • solidność wykonania

Minusy:

  • osobny młynek
  • brak idealnie spienionej pianki

Przy użyciu ekspresu LELIT przygotowałam 3 pyszne przepisy, które stanowią świetny deser do kawusi.

Przepis na: Domowy mus Kinder Bueno

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30 min

Składniki:

Mus:

  • 250 g serek mascarpone
  • 500 ml śmietanka 30%
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 3 batoniki kinder bueno
  • odrobina kakao
  • 1 białe kinder bueno do dekoracji

 


Wykonanie:

 

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na wysokich obrotach. Dodajemy mascarpone, nadal ubijając. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy roztopioną i przestygniętą białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Do pucharków nakładamy najpierw masę ciemną, posypujemy posiekanymi batonikami, nakładamy białą masę. Wierzch dekorujemy batonikiem oraz odrobiną kakao. Chłodzimy przez kilka godzin.


Przepis na: Czekoladowo-kawowe pancakes

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

  • banan
  • kiwi
  • keks jogurtu greckiego
  • listek mięty

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą mikserem na małych obrotach. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) wylewamy po 2 łyżki masy. Smażymy z obu stron na rumiano. Gdy przestygną to podajemy je plasterkami bananów, kiwi oraz keksem jogurtu greckiego.


Przepis na: Rolada tiramisu

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 60 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 70 g drobnego cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej np. tortowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem tiramisu:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka likieru kawowego
  • 1 łyżeczka kawy  rozpuszczalnej w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao

Wykonanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, następnie umieszczamy w misie miksera i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dosypujemy cukier stopniowo, a po chwili dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kawę i bardzo delikatnie wymieszać np. za pomocą łyżki.

Prostokątną blachę o wymiarach 30 x 20 cm smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelewamy i wyrównujemy szpatułką. Piec ok. 10 minut w temperaturze 190ºC.

W tym czasie ściereczkę kuchenną oprószamy cukrem pudrem. Następnie układamy na niej upieczoną, (koniecznie!) gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Szybko zwijamy razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego boku), odkładamy do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone ubijamy wraz pozostałymi składnikami w misie miksera aż krem będzie gęsty. Gdy biszkopt będzie już ostygnięty, wtedy ją rozwijamy, nakładamy krem, zwijamy ją znowu, lecz tym razem z kremem. Wierzch rolady dekorujemy odrobiną kremu i posypujemy lekko kakao lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


 

Print Friendly, PDF & Email