ObiadyPrzekąski

Trójkolorowa rolada z szynką

Spodziewasz się w najbliższym czasie gości lub planujesz podać rodzinie kolorową przekąskę na stół Wielkanocny? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Przygotowałam trójkolorową roladę z szynką oraz serkiem ziołowym. Składniki na te trzy smaki ciasta były praktycznie takie same, różniły się one bowiem jedynie jednym czy dwoma składnikami zmieniając ich kolor. W taki sposób powstały trzy ciasta: jasne, pomarańczowe oraz zielone.

Wyszła naprawdę smaczna, ładnie się kroi i super prezentuje na stole. Koniecznie wypróbujcie!

Wpis powstał we współpracy z marką Galeo, która ma w swojej ofercie przyprawy do dań najczęściej przygotowywanych w naszych domach i bez glutaminianu monosodowego.

Przepis na: Trójkolorowa rolada z szynką

 Łącznie: 60 min + chłodzenie

Składnik:

Ciasto jasne:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 3 łyżeczki musztardy stołowej
  • 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
  • 1 łyżeczka Pieprzu Ziołowego Galeo

Ciasto pomarańczowe:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka Papryki słodkiej Galeo

Ciasto zielone:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka Proszku do Pieczenia Galeo
  • 3 łyżki szpinaku (u mnie rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody ok. 400g)
  • 1 łyżeczka Bazylii Galeo

Dodatkowo:

  • 2 puszyste serki twarogowe ziołowe
  • 200 g szynki drobiowej

rolada z szynką
Krok 1 

Sześć białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przygotowujemy 3 większe miseczki.


rolada z szynką
Krok 2 

Ciasto jasne: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, pieprz ziołowy, śmietanę oraz musztardę mieszamy za pomocą łyżki.


rolada z szynką
Krok 3

Ciasto pomarańczowe: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, śmietanę, musztardę, paprykę słodką oraz  przecier pomidorowy mieszamy za pomocą łyżki.


rolada z szynką
Krok4

Ciasto zielone: Żółtka, mąkę, olej, proszek do pieczenia, śmietanę, bazylię oraz szpinak (jeśli używasz mrożonego to koniecznie najpierw go trzeba odmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować, chyba, że kupiłaś/eś rozdrobniony), całość mieszamy za pomocą łyżki.


rolada z szynką
Krok 5

Ubite białka dodajemy po równo do trzech mas. Mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki.


Trójkolorowa rolada z szynką
Krok 6

Blachę z piekarnika (ja nie piekłam w foremce do pieczenia) wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto paskami, jeden obok drugiego. Gdyby ciasto było bardzo rzadkie, wtedy każdy kolor ciasta dać do osobnego woreczka foliowego, związać,a następnie zrobić mały otwór i wyciskać na blachę paski ciasta jeden kolor obok drugiego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut.


Trójkolorowa rolada z szynką
Krok 7

Jeszcze ciepłą roladę przełożyć na ściereczkę (ułatwi to zwijanie rolady) zwinąć razem ze ściereczką w roladę.

Jak ciasto wystygnie posmarować połową serka,wyłożyć szynką i posmarować drugą połową serka.


Trójkolorowa rolada z szynką
Krok 8

Ponownie zwijamy np. za pomocą folii do żywności lub ściereczki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Trójkolorowa rolada z szynką

Trójkolorowa rolada z szynką

Trójkolorowa rolada z szynką

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close