vitamoc blendery
vitamoc blendery

Lubicie cukierki M&M`sy oraz kokosowe pralinki Raffaello? A gdybym Wam powiedziała, że połączyłam te smaki w całość? Wczoraj wraz z moją szwagierką przygotowałyśmy spontaniczny tort urodzinowy, który powstał z wymyślanych na bieżąco składników. Dekorację do tortu znalazłam tu. Mam jedynie jedną złą wiadomość- nie mam zdjęć w przekroju ponieważ jak rozumiecie głupio by było komuś wręczyć torcik urodzinowy z odciętym jednym kawałkiem 🙂 Mięciutki biszkopt, krem raffaello oraz mega słodką dekorację przełamałyśmy kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki- było to świetne rozwiązanie ponieważ inaczej byłby on zbyt słodki i mdły 🙂

Przepis na: Tort m&m`sowy

 Przygotowanie: 50 min  Pieczenie: 35 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem raffaello:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 białe czekolady (200 g)
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 opakowania rurek
  • 2 paczki m&m`sów
  • 1 paczka draży czekoladowych
  • 1 paczka draży w białej czekoladzie

Zaczynamy od biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę (przez minimum 5 minut!). Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem raffaello: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, dodać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasu do czasu mieszamy, lecz nie gotujemy! Zostawiamy na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i bez problemu się ubije).

Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Na końcu dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać.
Na jeden blat biszkoptu nakładamy równomiernie warstwę kwaśnego dżemu (3/4 słoiczka). Następnie na nią wykładamy kolejny biszkopt. Tym razem smarujemy 3/4 ilości kremu raffaello (1/2 kremu zostawiamy do posmarowania boków tortu aby rurki się do niego poprzyklejały). Przekładamy na wierzch ostatni biszkopt. Górę smarujemy końcówką dżemu aby wszystkie drażetki się trzymały i podczas krojenia tortu żeby nic się nie wysypywało. Dookoła tortu smarujemy pozostałą część kremu raffaello i od razu umieszczamy rurki jedna obok drugiej. Za pomocą rurek robimy również trójkąty w których będziemy umieszczać poszczególne draże i cukierki. Teraz jak udekorujecie dany trójkąt zależy tylko i wyłącznie od Was! Tort należy schłodzić w lodówce minimum przez kilka godzin. Ja zostawiłam na noc i na drugi dzień pięknie się kroił na talerze wraz z wszystkimi dodatkami 🙂

Tort m&m`sowy

Tort m&m`sowy

Tort m&m`sowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close