Szybkie ciasto z porzeczkami

4.7/5 (247 ocen)
Smaczne i łatwe ciasto z porzeczkami to doskonały pomysł na deser, który przygotujesz w ekspresowym tempie. Soczyste porzeczki i delikatne ciasto to idealne połączenie, które zachwyci Twoich najbliższych.

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 45 min pieczenia

ciasto z porzeczkami

Opis przepisu

Szybkie ciasto z czerwonymi porzeczkami i lukrem porzeczkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jego wilgotna i delikatna struktura dosłownie rozpływa się w ustach, a soczyste porzeczki dodają mu niezwykłego charakteru. Trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejny kawałek! Ja skorzystałam z czerwonych porzeczek, ale równie dobrze możesz użyć czarnych.

To doskonały pomysł na pyszny wypiek na weekend, który zachwyci rodzinę lub gości. W dodatku, ciasto z porzeczkami jest tak proste w przygotowaniu, że możesz cieszyć się nim bez względu na okazję. Wystarczy kilka składników i gotowe – ciasto już wkrótce będzie pieczone w piekarniku!

Jeśli nie przepadasz za porzeczkami, bez obaw – z powodzeniem możesz zastąpić je ulubionymi owocami, takimi jak maliny czy inne owoce sezonowe. Ciesz się tym przepysznym wypiekiem i daj się porwać jego wyjątkowemu smakowi, który z pewnością zyska uznanie wszystkich łasuchów wokół!

Przepis na: Szybkie ciasto z porzeczkami

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g twarogu np. półtłustego w kostce
  • 120 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka
  • 100 g czerwonych porzeczek

Lukier porzeczkowy:

  • 50 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wyślij emailem

Szybkie ciasto z porzeczkami - przepis krok po kroku


Krok 1

jajka z cukrem w misce

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. To ważne, ponieważ w innym wypadku ciasto z porzeczkami może nam wyjść z zakalcem w środku.

Nastaw piekarnik do temp. 170 stopni C.

Jajka (4 szt) w temperaturze pokojowej miksuj wraz z cukrem (120 g) na jasny puch przez 4-5 minut.

Masa jajeczna ma być jasna, puszysta. 


Krok 2

rozgnieciony twaróg

Twaróg (120 g) przekładamy sobie do miseczki, nieco rozdrabniamy za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków.


Krok 3

masa jajeczna do ciasta porzeczkowego

Do masy jajecznej dodajemy twaróg, wlewamy olej (120 ml) i miksujemy przez kilka sekund.

 


Krok 4

przygotowanie ciasta

Wsypujemy przesianą mąkę pszenną (około 340 g), proszek do pieczenia (1 i 1/2 łyżeczki) oraz wlewamy mleko (80 ml).


Krok 5

mieszanie składników ciasta

Całość mieszamy za pomocą łyżki bardzo delikatnie tylko do połączenia się składników.  


Krok 6

przygotowanie ciasta z porzeczkami

Porzeczki (około 100-120 g) myjemy, zdejmujemy z łodyg i odcedzamy na sitku.


Krok 7

dodanie porzeczek do ciasta

Porzeczki dodajemy do ciasta i tylko lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 8

ciasto z porzeczkami przed upieczeniem

Mniejszą keksówkę (o długości 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do keksówki, wierzch wyrównujemy. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu  można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować lukier porzeczkowy (przepis poniżej). 


Krok 9

składniki na lukier z porzeczek

Około 50 g porzeczek przekładamy do bardzo małego garnuszka. Dodajemy około 1-1 łyżki wody i zagotowujemy. Zdejmujemy od razu z palnika i blendujemy. 


Krok 10

przecedzenie porzeczek przez sitko

Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek.


Krok 11

przygotowanie czerwonego lukru porzeczkowego

Do miseczki wsypujemy nieco ponad 1/2 szklanki cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zblendowanych porzeczek – cały czas mieszamy (po dodaniu każdej łyżki), aż powstanie gęsty lukier.

 


Krok 12

dekorowanie ciasta lukrem

Ciasto z porzeczkami dekorujemy z wierzchu lukrem porzeczkowym. Odstawiamy na chwilę, aby lukier zastygł. 

Szukasz podobnych wypieków? W takim razie zachęcam Cię do przejrzenia moich innych ciast z owocami sezonowymi.

Koniecznie pochwal się swoim ciastem z porzeczkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!


ciasto z porzeczkami

ciasto z porzeczkami przepis

przepis na ciasto z porzeczkami

ciasto porzeczkowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 247

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
20 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Asiulka
Asiulka
7 miesięcy temu

Pani Asiu, czy do ciasta moge dodać mrożone porzeczki czy lepiej je wcześniej rozmrozić i osuszyć? Dziękuje i pozdrawiam

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Czy można wymienić zwykły ser na taki z wiaderka do serników?

Natalia
Natalia
7 miesięcy temu

Dziękuję
💋

Monika4151
Monika4151
7 miesięcy temu

Ciacho mega sztosik :D. Szczerze mówiąc nie liczyłam że będzie tak dobre, co prawda nie przepadam za porzeczkami wiec dodałam maliny, nie ukrywał wyszło genialne 🙂

Monika4151
Monika4151
3 miesięcy temu

Tym razem z borówkami

1000005008.jpeg
Monia87
Monia87
8 miesięcy temu

Fajnie wygląda z tym różowym lukrem 🙂 Zabieram się do pieczenia 🙂

Wiktoria
Wiktoria
8 miesięcy temu

To ciasto jest absolutnie pyszne! Na pewno będę je robić częściej. ❤️

Zuzanna
Zuzanna
8 miesięcy temu

Bardzo dobre ciacho

inbound5216614566532002888.jpg
Zofia
Zofia
8 miesięcy temu

To moje ulubione ciasto z porzeczkami! Polecam gorąco wszystkim wielbicielom porzeczek.

Marysia
Marysia
8 miesięcy temu

To ciasto jest pyszne! Bardzo proste i szybkie do zrobienia, a smakuje obłędnie.

Dorota
Dorota
3 lat temu

Upiekłam, musiałam troszkę dłużej potrzymać w piekarniku, ale to z powodu mrożonych owoców. Ciasto wyszło przepyszne, idealne. Zniknęło praktycznie natychmiast ❤️

Ciasto z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Soczyste porzeczki i delikatne ciasto tworzą idealne połączenie smaków, które zachwyci każdego. Ciasto z porzeczkami czerwonymi jest idealne na letnie dni. Jest lekkie i orzeźwiające, a jego słodko-kwaśny smak idealnie pasuje w wakacyjnym okresie, kiedy sezon na porzeczki jest w pełni. Ciasto z czerwoną porzeczką można przygotować w kilka minut, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Moim zdaniem najlepiej smakuje z posypanym po wierzchu cukrem pudrem, ale możesz zamienić go np. na domowy lukier. Jeśli szukasz pomysłu na deser na każdą okazję, ciasto z czerwoną porzeczką jest doskonałym wyborem. Oczywiście możesz przygotować ciasto z czarną porzeczką, zamiast czerwonej i również wyjdzie rewelacyjne.

Przepis na ciasto porzeczkowe

Sezon na czerwone porzeczki trwa mniej więcej od czerwca do września. W tym okresie kiedy przyjeżdżam w rodzinne strony to zawsze wykorzystuję okazję do zebrania porzeczek z działek moich dziadków i rodziców. Zwykle przygotowuję z nich jakieś ciasto porzeczkowe np. ciasto ucierane z jeżynami i porzeczkami, ale również często wykorzystuje je przy śniadaniach np. przy owsiance z borówkami i porzeczkami. Tym razem postanowiłam przygotować przepis na szybkie ciasto z porzeczkami. Jest na tyle proste, że nawet największy laik kulinarny poradzi sobie z jego przygotowaniem 🙂 Wychodzi lekkie, nie za słodkie i naprawdę smaczne!

Ucierane ciasto z porzeczkami

To ucierane ciasto z porzeczkami piekę zazwyczaj w zwykłej keksówce, ale również nic nie stoi na przeszkodzie abyś przygotowała ją w tortownicy. Jak zapewne zauważyłaś na zdjęciach, moje ciasto z czerwonych porzeczek nie ma tylko owoców na wierzchu ale również dodałam czerwone porzeczki do środka ciasta. Moim zdaniem znacznie ładniej wygląda i o niebo lepiej smakuje 🙂 Wierzch natomiast udekorowałam cukrem pudrem, ale nie stoi nic na przeszkodzie, aby wymienić go na lukier. Jeżeli masz ochotę na inne szybkie ucierane ciasto z sezonowymi owocami, to polecam również sprawdzić przepis na szybkie ciasto z malinami. Jeżeli natomiast szukasz innych przepisów to zobacz również moje pozostałe przepisy kulinarne.

RozwińZwiń