Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka z kawałkami ananasa

Zastanawiasz się co upiec na weekend? Też tak czasami mam, że kompletnie nie wiem co upiec. Wtedy stawiam na najprostsze rozwiązania jak np. szarlotka. Wykonałam ją na kruchym cieście, z dodatkiem drobno pokrojonych kawałków ananasa z puszki, a także z delikatną cytrynową pianką. Wyszła bardzo owocowa, pełna smaku, a do tego jak pięknie pachnie!

Przepis na: Szarlotka z kawałkami ananasa

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 50 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej krupczatka (do ciast kruchych)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżki zimnej śmietany
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • kisiel cytrynowy (proszek)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki ananasa
  • duży słoik prażonych jabłek Stovit (lub 2 kg jabłek, które należy obrać, zetrzeć na tarce oraz podgotować)

Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 1 

Oddzielamy żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło oraz zimną śmietanę. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 2 

Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.

Większą część ciasta wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 18 x 28 cm), nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


Szarlotka z bezą i kruszonką
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, nadal ubijamy. Pod koniec dodajemy kisiel i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10 sekund.

Na podpieczony spód nakładamy pokrojone w drobną kostkę plasterki ananasa, a także podprażone jabłka.

Na jabłka nakładamy ubitą pianę, a na nią nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem. Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email