Ciasta kruchePrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi tyle radości co pieczenie. U mnie w kuchni nie ma nudy, więc co roku staram się przygotowywać co rusz to inne ciasta. W tym roku postawiłam na tradycyjnego sernika z brzoskwiniami, miodownika, pierniczki nadziewane oraz… uwaga – świąteczny pierniko-makowiec z bezą!

Ciasto wyszło naprawdę wyborne. Wszystko dzięki domowej masie makowej, która jest sto razy lepsza niż ta ze gotowa z puszki. Taką robiła moja babcia, mama, a teraz ja! 🙂 Za to właśnie kocham święta. Za tradycje, rodzinną atmosferę, pyszne jedzenie. Może i Wy macie takie świąteczne ciasta, a jeżeli nie to koniecznie musicie taki znaleźć.Nie musi być idealnie równiutkie, doskonałe jak z prawdziwej cukierni, ale takie wykonane prosto z serca dla najbliższych osób. Święta nabiorą wtedy całkiem nowego wymiaru i będziesz je pamiętać zdecydowanie dłużej 🙂

Przepis na: Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

 Łącznie: 70 min

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 40 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masa wiśniowa:

  • 1 konfitura z wiśni Stovit

Ciasto piernikowe:

  • 100 ml miodu
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Masa makowa:

  • 150 g maku
  • 1 jajko
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 70 g płynnego miodu
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g orzechów włoskich, drobno posiekanych

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek)

pierniko-makowiec z bezą
Krok 1 

Składniki na kruche ciasto zagniatamy, a następnie zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i nakładamy na tortownicę (u mnie o średnicy 24 cm). Lekko nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.

Na podpieczony spód nakładamy równomiernie konfiturę z wiśni, wyrównujemy.


pierniko-makowiec z bezą
Krok 2 

Ciasto piernikowe wyrabiamy na gładkie, lecz lekko klejące się ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na kształt koła (o wielkości tortownicy). Nakładamy je na konfiturę z wiśni (można je lekko ponakłuwać widelcem). Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i pieczemy z niej pierniczki.


pierniko-makowiec z bezą
Krok 3

Mak zmielony wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Odciskamy z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Masło należy utrzeć z cukrem i miodem. Dodajemy żółtko,a następnie namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy. Miksujemy do ich połączenia.

Białko ubijamy osobno na sztywną pianę. Następnie mieszamy delikatnie z masą makową.

Na ciasto piernikowe nakładamy masę makową, wyrównujemy łyżką.


pierniko-makowiec z bezą
Krok4

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Po chwili dodajemy cukier oraz budyń (proszek). Bezę nakładamy na masę makową. Piec przez ok. 55 minut w temp. 150 stopni. Kroimy ciasto całkiem ostygnięte (najlepiej na drugi dzień). Smacznego!


pierniko-makowiec z bezą

pierniko-makowiec z bezą

Print Friendly, PDF & Email