
20 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnych, kameralnych warsztatach z osobą, którą od dawna chciałam osobiście poznać. Michel Moran jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i lubianych osób z branży gastronomicznej. Czy juror MasterChefa jest na co dzień tak samo sympatyczny jak widzimy go w telewizji? Jak najbardziej tak! Powiedziałabym wręcz, że jego nie da się nie lubić!
Dostaję sporo zaproszeń do Warszawy na wszelakie warsztaty kulinarne, lecz z jego udziałem nie mogłabym sobie odpuścić. Napisałam wcześniej, że warsztaty były kameralne… Oprócz mnie brały w nich udział jeszcze trzy blogerki: Jola z Przepisy Joli, Zuzia z Czosnek Chili i Oliwa, a także Asia z AlaantkoweBLW. Super było poznać je na żywo i pogotować w miłym towarzystwie.
Dodatkowo miałyśmy okazję przygotowywać swoje przepisy w studiu kulinarnym Smolna 8, które znajduje się na 18. piętrze i z jego okien rozciąga się piękny widok na panoramę Warszawy.
Każda blogerka była przydzielona do pary z dziennikarką z:
- Onet,
- Smaker,
- Ohme,
- Beszamel
Cztery blogerki – cztery przepisy, jednak wszystkie przygotowane przy pomocy robota planetarnego Kenwood Chef XL.
Ja gotowałam razem z Sylwią z portalu Smaker.pl i przygotowałyśmy wspólnie wymyślony przeze mnie przepis na kruchą tartę z grzybami i kapustą. Jest bardzo prosta do przygotowania, a w nadchodzące święta sprawdzi się doskonale! Poniżej znajdziecie przepis na moją tartę z grzybami i kapustą!
Przy okazji chciałabym Wam polecić bardzo fajną platformę o ciekawej nazwie – youKENcook! Znajdziecie tam naprawdę sporo inspiracji na sprawdzone przepisy między innymi przepisy które powstały na warsztatach. Ta platforma pomoże Ci w pełni wykorzystać potencjał robotów kuchennych Kenwood. Już prościej się naprawdę nie da!
Asia z AlaantkoweBLW przygotowała – MINI TARTY MANDARYNKOWE Z CZEKOLADĄ
Zuzia z Chili, Czosnek i Oliwa przygotowała – CIASTO POMARAŃCZOWE Z RICOTTĄ
Jola z Przepisy Joli przygotowała – KUTIĘ
Następnie wspólnie z Michel Moran przygotowaliśmy ravioli z kozim serem, pomidorami konfitowanymi i dynią.
Przepis na: RAVIOLI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI KONFITOWANYMI
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 240 gr świeżego sera koziego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 10 g pomidorów suszonych w oliwie
- Świeża bazylia
- Rukola
- Roszponka
- Ocet biały winny
- Oliwa z oliwek
- Olej
- Orzechy włoskie (2 garście)
- 250 g dyni piżmowej
- Sól
- Pieprz syczuański
Wykonanie:
Do misy robota planetarnego Kenwood wkładamy mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziło. W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieszczamy ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Blendujemy je na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), doprawiamy solą i pieprzem. Dynię oraz cebulę kroimy w kostkę, wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na patelni, zachowując ich jędrność. Pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka lub kwadraty, nakładamy serową masą, przykrywamy ciastem i dokładnie zaklejamy brzegi. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu układamy świeże listki rukoli i roszponki, dynię z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory. Na wierzchu układamy nasze ravioli z kremowym nadzieniem serowym. Smacznego!
Czas na mój przepis, który przygotowałyśmy wspólnie z Sylwią 🙂
Przepis na: Świąteczna tarta z grzybami i kapustą
Łącznie: 60 min
Liczba porcji: 10
Ciasto kruche:
- 125g masła extra
- 230g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania formy
Farsz:
- 200g leśnych suszonych grzybów np. borowiki, prawdziwki itp
- 200 g pieczarek
- 200g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 jajko
- świeża natka kolendry i pietruszki
- 200ml śmietany 30%
- 3 łyżki parmezanu
- sól
- pieprz
- olej
Wykonanie:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do robota Kenwood, wyrobić na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepiej okrągłej formy do tart) wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwiazdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.
Farsz:
Grzyby zalać wodą, obgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.
Zazdroszczę! Super sprawa 😀 I piękna tarta <3
Dziękuję bardzo 🙂 A warsztaty były naprawdę super! Michel Moran jest naprawdę przesympatyczny 🙂