Dania jarskieObiadyPrzepisy świąteczne

Świąteczna tarta z grzybami i kapustą oraz relacja z warsztatów prowadzonych przez Michel Moran

20 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnych, kameralnych warsztatach z osobą, którą od dawna chciałam osobiście poznać. Michel Moran jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i lubianych osób z branży gastronomicznej. Czy juror MasterChefa jest na co dzień tak samo sympatyczny jak widzimy go w telewizji? Jak najbardziej tak! Powiedziałabym wręcz, że jego nie da się nie lubić! 

Dostaję sporo zaproszeń do Warszawy na wszelakie warsztaty kulinarne, lecz z jego udziałem nie mogłabym sobie odpuścić. Napisałam wcześniej, że warsztaty były kameralne… Oprócz mnie brały w nich udział jeszcze trzy blogerki: Jola z Przepisy Joli, Zuzia z Czosnek Chili i Oliwa, a także Asia z AlaantkoweBLW. Super było poznać je na żywo i pogotować w miłym towarzystwie.

Dodatkowo miałyśmy okazję przygotowywać swoje przepisy w studiu kulinarnym Smolna 8, które znajduje się na 18. piętrze i z jego okien rozciąga się piękny widok na panoramę Warszawy.

Każda blogerka była przydzielona do pary z dziennikarką z:

  • Onet,
  • Smaker,
  • Ohme,
  • Beszamel

Cztery blogerki – cztery przepisy, jednak wszystkie przygotowane przy pomocy robota planetarnego Kenwood Chef XL.

Ja gotowałam razem z Sylwią z portalu Smaker.pl i przygotowałyśmy wspólnie wymyślony przeze mnie przepis na kruchą tartę z grzybami i kapustą. Jest bardzo prosta do przygotowania, a w nadchodzące święta sprawdzi się doskonale! Poniżej znajdziecie przepis na moją tartę z grzybami i kapustą!

Przy okazji chciałabym Wam polecić bardzo fajną platformę o ciekawej nazwie – youKENcook! Znajdziecie tam naprawdę sporo inspiracji na sprawdzone przepisy między innymi przepisy które powstały na warsztatach. Ta platforma pomoże Ci w pełni wykorzystać potencjał robotów kuchennych Kenwood. Już prościej się naprawdę nie da!

Asia z AlaantkoweBLW przygotowała – MINI TARTY MANDARYNKOWE Z CZEKOLADĄ

Zuzia z Chili, Czosnek i Oliwa przygotowała – CIASTO POMARAŃCZOWE Z RICOTTĄ

Jola z Przepisy Joli przygotowała – KUTIĘ

Następnie wspólnie z Michel Moran przygotowaliśmy ravioli z kozim serem, pomidorami konfitowanymi i dynią.

Przepis na: RAVIOLI Z KOZIM SEREM I POMIDORAMI KONFITOWANYMI

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 240 gr świeżego sera koziego
  • 6 pomidorków koktajlowych 
  • 10 g pomidorów suszonych w oliwie
  • Świeża bazylia
  • Rukola
  • Roszponka
  • Ocet  biały winny
  • Oliwa z oliwek 
  • Olej
  • Orzechy włoskie (2 garście)
  • 250 g dyni piżmowej
  • Sól
  • Pieprz syczuański

Wykonanie: 

Do misy robota planetarnego Kenwood wkładamy mąkę, jajko, masło i sól do smaku, wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziło. W blenderze (np. będącym przystawką do robota) umieszczamy ser kozi, suszone pomidory, 5 listków bazylii oraz garść orzechów włoskich. Blendujemy je na niejednolitą masę (zależy nam na różnorodnej strukturze), doprawiamy solą i pieprzem. Dynię oraz cebulę kroimy w kostkę, wkładamy je do miski, doprawiamy solą, pieprzem i octem winnym, dodajemy garść rozdrobnionych orzechów włoskich. Całość podsmażamy na patelni, zachowując ich jędrność. Pomidorki koktajlowe skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka lub kwadraty, nakładamy serową masą, przykrywamy ciastem i dokładnie zaklejamy brzegi. Wkładamy je do lodówki, aby się schłodziły. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju i smażymy ravioli, aż staną się rumiane. Na talerzu układamy świeże listki rukoli i roszponki, dynię z cebulą w winegrecie oraz konfitowane pomidory. Na wierzchu układamy nasze ravioli z kremowym nadzieniem serowym. Smacznego!


Czas na mój przepis, który przygotowałyśmy wspólnie z Sylwią 🙂

Przepis na: Świąteczna tarta z grzybami i kapustą

Czas przygotowania Łącznie: 60 min

Liczba porcji Liczba porcji: 10

Ciasto kruche:

  • 125g masła extra
  • 230g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania formy

Farsz:

  • 200g leśnych suszonych grzybów np. borowiki, prawdziwki itp
  • 200 g pieczarek
  • 200g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • świeża natka kolendry i pietruszki
  • 200ml śmietany 30%
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie: 

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do robota Kenwood, wyrobić na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do naczynia do zapiekania (najlepiej okrągłej formy do tart) wysmarowanej masłem (ze skrawków ciasta wyciąć gwiazdki). Nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na około 5 minut. Po tym czasie tartę podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut.

Farsz:

Grzyby zalać wodą, obgotować, odcedzić, pokroić w paseczki, a kapustę drobno posiekać. Cebulę poszatkować, zeszklić na oleju, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać ze śmietanką, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód tarty wyłożyć farsz, zalać śmietaną wymieszaną z jajkiem i parmezanem, ułożyć gwiazdki z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec jeszcze przez około 25 minut.


 

Print Friendly, PDF & Email
Close