Dania mięsneMakaronyObiady

Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym

Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym wykonałam na ostatni weekendowy obiadek. Użyłam makaronu pełnoziarnistego, zmieliłam mięsko wołowe, a całość doprawiłam aromatyczną, świeżą bazylią.

Przepis na: Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym

 Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta soli, pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • Oliwki zielone z czerwoną papryką, marchewką oraz oliwą z oliwek Fragata Stovit
  • makaron pełnoziarnisty do spaghetti
  • świeża bazylia
  • 5 dag startej mozzarelli


Wykonanie:

Makaron do spaghetti gotujemy według wskazówek producenta.

Na oleju smażymy drobno pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli zawartość patelni to dodajemy mięso, przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pomidory, koncentrat. Dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, co chwilkę mieszamy. Wsypujemy posiekane listki bazylii, paprykę słodką, ostrą, sól oraz pieprz ziołowy. Na końcu wsypujemy kukurydzę, posiekane oliwki i dusimy na bardzo małym ogniu. Podczas nakładania gotowego sosu na makaron, można wierzch posypać startą mozzarellą. Smacznego!


Spaghetti z mięsem wołowym

Spaghetti z mięsem wołowym

Spaghetti z mięsem wołowym, oliwkami, kukurydzą i sosem pomidorowo-czosnkowym

Spaghetti z mięsem wołowym

Spaghetti z mięsem wołowym

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close