Dania mięsneMakaronyObiady

Spaghetti carbonara – najlepszy przepis!

Klasyk kuchni włoskiej – prawdziwe spaghetti carbonara! Jadłam najlepszą w swoim życiu we Włoszech, której smak pamiętam do dzisiaj… Niby wydaje się naprawdę banalna do przygotowania, lecz dużo tu zależy od poprawnego jej wykonania i dobrych jakościowo składników. Jest to też z całą pewnością jedno z dwóch najpopularniejszych wersji spaghetti, a o podium toczy zażarte boje ze spaghetti bolognese, dzieląc tym samym miłośników kuchni włoskiej na zwolenników jednej lub drugiej wersji 🙂

Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na spaghetti carbonara i mam nadzieję, że jak najwięcej osób się skusi je wypróbować, bo jest naprawdę genialne! 🙂

24 i 25 października Akademia Barilla organizuje światowej klasy konkurs kulinarny Pasta World Championship 2018, na którym Polskę reprezentował będzie Paweł Gałecki, który zdobył kwalifikację podczas XIII edycji ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana

Pasta world championship

Podczas mistrzostw 18 młodych kucharzy z całego świata rywalizować będzie o tytuł „Master of Pasta”. Zobaczcie pełną listę uczestników (klik).

Wystawią na próbę swoje kulinarne umiejętności i stworzą wyjątkowe dania, które będą odzwierciedleniem tegorocznego światowego trendu kulinarnego: „Jedz pozytywnie”.

Do finału Masters of Mastery przechodzi dwóch najlepszych kucharzy. Jeden z nich zostanie zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2018.

Trzymajmy kciuki za Pawła Gałeckiego! 🙂

Śledźcie informacje na temat konkursu (tu).

Przepis na: Spaghetti carbonara

Czas przygotowania Łącznie: 30 min

Liczba porcji Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti Barilla
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 50 g sera Grana Padano
  • sól i czarny pieprz
  • 2 jajka

Spaghetti carbonara - przygotowanie
Krok 1 

Makaron do spaghetti Barilla gotujemy według wskazówek producenta. Jajka należy sparzyć wrzątkiem, wbić do miseczki, a następnie doprawić solą i roztrzepać widelcem.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minutki. Dodajemy po chwili posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość mieszamy. 


Spaghetti carbonara - przygotowanie 2
Krok 2 

Dodajemy gorący, odcedzony makaron spaghetti, a także 3/4 startego sera, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i lekko mieszamy przez kilka sekund. Jajka mają utworzyć delikatny, kremowy sos, nie mogą całkowicie się ściąć (bo wyjdzie wizualnie jajecznica z makaronem!).

Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym startym serem. Smacznego!


Spaghetti carbonara 1

Spaghetti carbonara 2

Spaghetti carbonara 3

Spaghetti carbonara 4

Spaghetti carbonara 5

Spaghetti carbonara 7

Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Barilla.

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Spaghetti alla carbonara

Jedna z najpopularniejszych wersji potraw z makaronem na świecie. Potrawa pochodzi z kuchni włoskiej i składa się z makaronu spaghetti oraz sosu przygotowanego na bazie jajek i parmezanu. Z reguły miłośnicy kuchni włoskiej dzielą się na fanów spaghetti carbonara oraz na fanów spaghetti bolognese.

Spaghetti carbonara przepis

Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ważne abyśmy podczas przygotowania spaghetti carbonara używali wysokiej jakości składników, ponieważ to one pozwolą nam wydobyć z potrawy najlepsze smaki. Dla osób szukających inspiracji kuchnią włoską polecam również wypróbowania przepisu na lasagne bolognese.

Close