
Klasyk kuchni włoskiej – prawdziwe spaghetti carbonara! Jadłam najlepszą w swoim życiu we Włoszech, której smak pamiętam do dzisiaj… Niby wydaje się naprawdę banalna do przygotowania, lecz dużo tu zależy od poprawnego jej wykonania i dobrych jakościowo składników. Jest to też z całą pewnością jedno z dwóch najpopularniejszych wersji spaghetti, a o podium toczy zażarte boje ze spaghetti bolognese, dzieląc tym samym miłośników kuchni włoskiej na zwolenników jednej lub drugiej wersji 🙂
Jak dla mnie jest to najlepszy przepis na spaghetti carbonara i mam nadzieję, że jak najwięcej osób się skusi je wypróbować, bo jest naprawdę genialne! 🙂
24 i 25 października Akademia Barilla organizuje światowej klasy konkurs kulinarny Pasta World Championship 2018, na którym Polskę reprezentował będzie Paweł Gałecki, który zdobył kwalifikację podczas XIII edycji ogólnopolskiego konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana
Podczas mistrzostw 18 młodych kucharzy z całego świata rywalizować będzie o tytuł „Master of Pasta”. Zobaczcie pełną listę uczestników (klik).
Wystawią na próbę swoje kulinarne umiejętności i stworzą wyjątkowe dania, które będą odzwierciedleniem tegorocznego światowego trendu kulinarnego: „Jedz pozytywnie”.
Do finału Masters of Mastery przechodzi dwóch najlepszych kucharzy. Jeden z nich zostanie zwycięzcą Barilla Pasta World Championship 2018.
Trzymajmy kciuki za Pawła Gałeckiego! 🙂
Śledźcie informacje na temat konkursu (tu).
Przepis na: Spaghetti carbonara
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti Barilla
- 150 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
- 50 g sera Grana Padano
- sól i czarny pieprz
- 2 jajka
Makaron do spaghetti Barilla gotujemy według wskazówek producenta. Jajka należy sparzyć wrzątkiem, wbić do miseczki, a następnie doprawić solą i roztrzepać widelcem.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni przez 2-3 minutki. Dodajemy po chwili posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość mieszamy.
Dodajemy gorący, odcedzony makaron spaghetti, a także 3/4 startego sera, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Makaron polewamy roztrzepanymi jajkami i lekko mieszamy przez kilka sekund. Jajka mają utworzyć delikatny, kremowy sos, nie mogą całkowicie się ściąć (bo wyjdzie wizualnie jajecznica z makaronem!).
Wykładamy na talerze i posypujemy pozostałym startym serem. Smacznego!
Wpis powstał w ramach współpracy z firmą Barilla.
Wypróbuję w tym tygodniu, już od dłuższego czasu chodzi za mną carbonara 😉
Jak dawno nie jedliśmy Carbonare, dziękuje za przypomnienie przepisu 🙂
Cała przyjemność po mojej stronie 🙂 W sumie chyba na weekendzie sama znowu przygotuje 🙂