Dania mięsneObiady

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

Jestem przekonania, że mięsko na obiad musi być! Oczywiście nie pogardzę od czasu do czasu obiadem jarskim, ale dobrze przyrządzone mięsko wraz z ryżem lub ziemniaczkami serwuję w swojej kuchni najczęściej.

Ostatnio w mięsnym rzuciły mi się w oczy bardzo ładne, chude żeberka, a że naprawdę dawno ich nie jadłam to postanowiłam je kupić i upiec. Przygotowałam soczyste żeberka pieczone w piekarniku wraz z pieczonymi ziemniakami i surówką colesław. Wyszły naprawdę przeeeepyszne, a mąż stwierdził, że to najlepsze żeberka jakie jadł do tej pory. Myślę, że dużą zasługą ich smaku była marynata, w której powinny być minimum pół godziny. Dodałam do niej miód, olej, musztardę i przyprawę Vegeta Natur do soczystych żeberek. Naturalna kompozycja słodkiej i wędzonej  papryki, cebuli i pomidorów, rozmarynu i majeranku  z nutą imbiru i chili plus łyżka miodu to to co lubią żeberka!

Przepis na: Soczyste żeberka pieczone w piekarniku

Czas przygotowania Łącznie: 90 min

Liczba porcji Liczba porcji: 2-4

Składniki:

  • 1 kg żeberek surowych
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki Vegety Natur do żeberek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml piwa jasnego lub bulionu

Dodatkowo:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • surówka colesław

Wykonanie:

Krok 1

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 2

Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową Vegeta Natur do soczystych żeberek. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny.


Krok 2

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 3Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy także pokrojone w ćwiartki dwie cebule czerwone, ząbki czosnku. Podlewamy jasnym piwem. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej piwa. Piec przez minimum 60 minut w temp. 180 stopni. Tak 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, dzięki czemu zrobi się taka chrupiąca glazura.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Najpierw gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, a następnie przekładamy do osobnego naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy przez 20 minut.

Soczyste żeberka podajemy z pieczonymi ziemniakami i np. surówką colesław.


Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 4

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 5

Soczyste żeberka pieczone w piekarniku 6

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close