Śniadanie

Śniadaniowe muffiny jajeczno-serowe z dodatkami

Poniedziałek trzeba zacząć pysznie i sycąco! Przygotowałam bardzo szybkie śniadaniowe muffinki jajeczno-serowe. Zrobiłam ich sześć, ale w trzech smakach: z oliwkami i kabanosem, z papryką i kukurydzą oraz z pieczarkami. Jest to świetny sposób na opróżnienie swojej lodówki, bo możesz do nich dodać to co tylko chcesz… Jak w przypadku pizzy!

Do masy jajecznej dodałam starty żółty ser oraz posiekany szczypiorek. W połączeniu ze świeżym pieczywkiem stanowią śniadanie doskonałe!

Przepis na: Śniadaniowe muffiny jajeczno-serowe z dodatkami

 Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

Masa jajeczna:

  • 4 jajka
  • 1/5 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 5 dag startego żółtego sera

Dodatkowo:

  • 1 większy kabanos
  • 2 większe pieczarki
  • 2 łyżeczki pokrojonych oliwek zielonych Fragata Stovit
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1/4 papryki czerwonej

Krok 1 

Piekarnik nastawiamy na temp. 190 stopni z termoobiegiem. Do silikonowych foremek lub większej foremki do zapiekania (jak moja) wkładamy swoje ulubione dodatki, ja robiłam 6 muffinek jajecznych w 3 smakach: do dwóch dodałam pokrojone pieczarki, do dwóch pokrojone oliwki i kabanosy, do pozostałych dwóch paprykę czerwoną oraz kukurydzę. W miseczce wymieszałam 4 jajka lekko zmiksowane mikserem wraz z mąką, mlekiem, solą, pieprzem, posiekanym drobno szczypiorkiem, a także startym serem na drobnych oczkach.

Do każdej foremki z dodatkami nalewamy masę jajeczno-serową, tak aby przykryła 3/4 wysokości foremki. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut do momentu ścięcia się masy jajecznej.

Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email
Tagi