Serniki

  • Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi

    Sernik królewski z wiórkami kokosowymi jest wybitnie smaczny. Lekko kokosowy, delikatny, rozpływający się w ustach. Co najważniejsze nie opada, a także nie pęka. Ja swoje serniki ostatnimi czasy robię w taki sposób, że nie ubijam osobno piany z białek, lecz dodaję do masy serowej całe jaja. Ważne jest również, aby nie otwierać…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

    Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego sprawdzony przepis.…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe mini serniczki

    Czekoladowe mini serniczki

    Nie chcesz piec dużego sernika? Upiecz czekoladowe mini serniczki, które możesz udekorować świeżymi owocami, dżemem (najlepiej z wiśni) oraz startą mleczną czekoladą! Bardzo lubię takie połączenie. Z przepisu wyszło mi 6 serniczków (piekłam je w kokilkach do zapiekania). Wykonanie: Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy do wysmarowanych…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z malinami

    Sernik z malinami

    Muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie do tej pory zrobiłam! Autentycznie… Ten pyszny sernik z malinami przeszedł samego siebie. Masa serowa wyszła po prostu niesamowita. Dlaczego? Po pierwsze użyłam wiejskich jajek, a po drugie pysznego twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny, kremowy i do tego ten zapach……

    Czytaj dalej »
  • Sernik z rosą

    Nie ma nic lepszego niż sernik z rosą! Wiele osób ma problem z wykonaniem jakiegokolwiek sernika, ponieważ niestety mają one tendencję do opadania. Rosną, rosną w piekarniku, a później szybko opadają i są praktycznie płaskie. Wiele czynników na to wpływa… Główny to zbytnie napowietrzenie jajek oraz dodanie składników prosto z lodówki. Sernik…

    Czytaj dalej »
  • Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

    Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango

    Na takie upalne dni idealnym pomysłem jest przygotowanie brzoskwiniowego sernika na zimno. Jest to bardzo prosty serniczek z galaretką oraz okrągłymi biszkoptami. Robi się go chwila moment, a gdyby nie tężejące galaretki to czas jego wykonania wynosiłby 20 minut. Owoce jakie użyłam do galaretki to pokrojone brzoskwinie oraz dojrzałe mango. Wykonanie: 2…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z truskawkami

    Ten sernik jest świetną propozycją dla wielbicieli serników z owocami. Szczególnie w lecie gdy malin i truskawek jest w każdym warzywniaku pod dostatkiem. Od kilku dni chodził za mną sernik z owocami ale nie chciałam takiego standardowego z brzoskwiniami. Akurat miałam świeżo zerwane maliny i kupiony wcześniej ser w wiaderku więc  przepis właściwie narodził…

    Czytaj dalej »
  • Truskawkowy sernik na zimno

    Truskawkowy sernik na zimno

    Od kilku dni pogoda w Krakowie jest po prostu przeeeśliczna! Słoneczko pięknie świeci, coraz więcej ludzi wychodzi na zewnątrz, aby aktywnie spędzać wolny czas. Gdy jest tak cieplutko to wtedy mam największą ochotę na lekkie ciasta, mocno owocowe jak np. serniki na zimno. Tym razem przygotowałam niesamowicie truskawkowy sernik na zimno,…

    Czytaj dalej »
  • Sernik na zimno

    Sernik na zimno

    Uwielbiam wszystkie serniki pieczone, na zimno, z owocami, z galaretką, z bezą, z budyniową pianką… No po prostu każdy jest na swój sposób genialny! Sernik na zimno nie przygotowywałam już dawno, może przez to, że w zimie głównie przygotowuję takie tradycyjne pieczone, lecz zrobiło się cieplej więc nadszedł czas na coś bardziej owocowego, z galaretką. Masa śmietankowa…

    Czytaj dalej »