Słodkości

  • drożdżowa gwiazda z nutellą

    Drożdżowa gwiazda z Nutellą i orzechami

    Kto się potrafi oprzeć takiemu drożdżowemu wypiekowi z Nutellą? Jak dla mnie jest to strzał w dziesiątkę na tegoroczne święta! Przygotowałam drożdżową gwiazdę z Nutellą oraz orzechami (mogą to być orzechy pekan, włoskie czy nawet ziemne). Tym razem użyłam do ciasta drożdży instant, lecz gdyby sprawiały Wam problem to prostu użyjcie…

    Czytaj dalej »
  • drożdżówki z makiem

    Zawijane drożdżówki z makiem

    Pamiętacie zawijane, krakowskie drożdżówki z serem, które robiłam jakiś czas temu? Przygotowałam teraz ich wersję z makiem oraz lukrem. Jeżeli mielibyście problem z ich zwijaniem to polecam oglądnąć filmik poniżej, tylko masę serową zastąpić makową 🙂

    Czytaj dalej »
  • Zawijany makowiec

    Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

    Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie…

    Czytaj dalej »
  • Babcine racuchy drożdżowe

    Babcine racuchy drożdżowe

    Lubisz racuchy drożdżowe? Ja jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Na zmianę z pierogami ruskimi, które chętnie pomagałam lepić. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! Jakie to było dobreeeee…. To jest właśnie jeden z tych przepisów, które podczas dzisiejszego wykonywania wróciłam sentymentalnie do lat najmłodszych…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
  • Miodowy piernik z powidłami

    Miodowy piernik z powidłami

    Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Koniecznie musi być z miodem i powidłami śliwkowymi. Też tak macie? 🙂 Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać chociaż odrobinę jego zapachu… Bo jego aromat unosił…

    Czytaj dalej »
  • Kruche ciasteczka z herbatą Basilur

    Kruche ciasteczka z herbatą Basilur

    U mnie w domu panuje tradycja picia popołudniowej kawy z dodatkiem domowego ciacha czy ciasteczek. Ostatnio udało mi się ograniczyć kawę do jednej dziennie i muszę przyznać, że to bardzo dziwne, bo nie piję kawy dlatego, że mnie pobudza, lecz dla smaku i chwili wyciszenia i zrelaksowania. Od czasu gdy zmniejszyłam ilość wypitych kaw,…

    Czytaj dalej »
  • Duszone jabłka z piernikowym kremem

    Duszone jabłka z piernikowym kremem i orzechami

    Szukasz pomysłu na niesamowicie prosty i efektowny deser? Przygotuj duszone jabłka z piernikowym kremem na bazie mascarpone, orzechami oraz polewą toffi. Ten deser przygotowałam go przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic. Jabłka dusiłam w wodzie przez godzinkę, a następnie wykonałam pozostałe dodatki. Deser najlepszy jest na ciepło, kiedy…

    Czytaj dalej »
  • Makowa panienka

    Makowa panienka z migdałami i wiśniami

    Chcesz zrobić w tym roku na Wigilię super ciasto jakiego wcześniej nie jedliście? U mnie nigdy nie wygląda to tak, że co roku piekę konkretnego sernika, makowca i nic innego nie wchodzi w rachubę. Owszem, zawsze na moim stole znajduje się ciasto z makiem, jednak pod różnymi postaciami. Już w tamtym roku rzuciła mi…

    Czytaj dalej »
  • Waniliowe ciasteczka przełożone dżemem

    Pyszne waniliowe ciasteczka przełożone dżemem porzeczkowym – szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ich przepis bo są rewelacyjne. Proste, szybkie, a ich waniliowy aromat czuć w całym mieszkaniu. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, 1/2 łyżeczki zmielonej w młynku lub moździerzu…

    Czytaj dalej »