Ciasteczka

  • Kruche rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta. Do rurek możesz dodać…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

    Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki), a także zmielone orzechy (ja zmieliłam w blenderze,…

    Czytaj dalej »
  • Wielkanocne ciasteczka Pisanki

    Wielkanoc już tuż tuż. Czas pomyśleć nad tegorocznymi świątecznymi wypiekami. Jeżeli pragniesz upiększyć swój stół to polecam wykonać kolorowe ciasteczka pisanki. Są kruchutkie, pięknie rumiane i bardzo proste do przygotowania. Wycinałam ich kształt za pomocą foremki w kształcie jajka, lecz równie dobrze może to być zajączek czy inna figura.…

    Czytaj dalej »
  • Budyniowe ciasteczka

    Dawno nie było u mnie żadnych ciasteczek. Z tej okazji przygotowałam budyniowe, kruche ciasteczka. Pięknie pachną wanilią, a znikają w oka mgnieniu. Z ciasta wychodzi ok 40 ciasteczek, które możesz po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem lub np. polać roztopioną czekoladą. Wykonanie: Z miękkiego masła oraz pozostałych składników zagniatamy zwarte ciasto. Owijamy…

    Czytaj dalej »
  • Orzechowe ciasteczka z dżemem

    Lubicie ciasteczka z orzechami? Ja takie bardzo lubię, w szczególności ze słodkim akcentem jak np. wszelkiego rodzaju konfitury. Upiekłam już jakiś czas temu kruche, orzechowe ciasteczka z konfiturą brzoskwiniową. Ich wierzch udekorowałam roztopioną białą czekoladą oraz migdałem.

    Czytaj dalej »
  • róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe). Spodziewasz się gości za pół…

    Czytaj dalej »
  • Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

    Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

    Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg. Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem…

    Czytaj dalej »
  • Kruche rożki serowe

    Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem

    Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.  

    Czytaj dalej »
  • Pierniczki last minute

    Pierniczki last minute!

    W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie…

    Czytaj dalej »