Ciasta kruche

  • Migdałowa szarlotka

    Migdałowa szarlotka

    Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta. Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można…

    Czytaj dalej »
  • pierniko-makowiec z bezą

    Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

    Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi…

    Czytaj dalej »
  • Miodownik

    Miodownik

    Miodownik króluje u nas od zawsze. Składa się z kruchych blatów, masy z kaszy mannej, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Blaty najpierw są lekko twardawe, następnie robią się wtedy miękkie, nasiąkają powidłem i masą. Wykonanie: Przesianą mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Całość dzielimy na 3 części, zawijamy…

    Czytaj dalej »
  • Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Pleśniak z dżemem wiśniowym

    Przygotowałam świetne ciasto, o dość śmiesznej nazwie Pleśniak z dżemem. Pewnie już kiedyś o nim słyszeliście, a może nawet jedliście. Jest to kruche ciasto jasne oraz kakaowe, przełożone dżemem wiśniowym oraz bezą. Coś pysznego!

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką

    Szarlotka z kisielową, cytrynową pianką!

    Nie mogłam sobie bardziej umilić piątku 13-stego! Pyszna latte oraz szarlotka z kisielową, cytrynową pianką… 🙂 Nie, wcale nie jest mi za dobrze! Ciasto wyszło naprawdę genialnie. Kruchy spód, jabłka pachnące cynamonem, a do tego cytrynowa pianka na bazie kisielu to jest to czego dzisiaj potrzebowałam. Wczoraj podczas treningu…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z krówką

    Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

    Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy…

    Czytaj dalej »
  • Pychotka

    Śliwkowa pychotka z pianką śmietankowo-yerbacianą!

    Sezon śliwkowy w pełni! Jeżeli szukasz przepisu na dobre ciacho z ich udziałem to polecam śliwkową pychotkę z śmietankowo-yerbacianą pianką. Pychotka składa się z kruchego ciasta, śliwek oraz pianki budyniowej, do której użyłam zimnego, zaparzonego naparu Yerba Mate. Yerba Mate jest to napój, który dosyć, że świetnie pobudza to można powiedzieć, że jest…

    Czytaj dalej »
  • Kruche ciasto z owocami

    Kruche ciasto z owocami lata!

    Kruche, owocowe, delikatne ciasto… Kto by takiego nie zjadł? Dzisiaj było delikatnie chłodniej, więc wykorzystałam ten moment i przygotowałam pyszne kruche ciasto z owocami lata! Różowy kolor pianki uzyskałam, dzięki temu, że dodałam kisiel wiśniowy, a dodatki jakie użyłam to maliny oraz gęsty dżem porzeczkowy z kawałkami owoców (bardziej polecam…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka

    Szarlotka – jak u mamy!

    Jabłek jest teraz coraz więcej. U mnie w sadzie mamy ich nawet nadmiar, więc oprócz przetworów wykonuję często domowe szarlotki. Jak można się oprzeć takiej ciepłej, kruchej szarlotce z krateczką na wierzchu? Ja nie potrafię odmówić kawałeczka, a do tego gałka lodów waniliowym i latte z syropem smakowym… Rewelka!…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Snickers

    Ciasto Snickers

    Ciasto snickers myślę, że jadł już każdy! Uwielbiam takie połączenie kruchego ciasta, masy budyniowej, kajmakowej… Tym razem nie jest to zwykły Snickers, lecz z dodatkiem pysznej kawy smakowej TeaRebels. Jest to kawa w stylu Times Square energetyzująca z sosem brulee. Jej piękny aromat nadaje świetnego akcentu w cieście oraz w masie…

    Czytaj dalej »