Ciasta biszkoptowe i babki

  • Makowa panienka

    Makowa panienka z migdałami i wiśniami

    Chcesz zrobić w tym roku na Wigilię super ciasto jakiego wcześniej nie jedliście? U mnie nigdy nie wygląda to tak, że co roku piekę konkretnego sernika, makowca i nic innego nie wchodzi w rachubę. Owszem, zawsze na moim stole znajduje się ciasto z makiem, jednak pod różnymi postaciami. Już w tamtym roku rzuciła mi…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto Krówka

    Ciasto Krówka

    Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wszystkie ciasta, w których występuję krówkowy/kajmakowy akcent. Przygotowałam ciasto Krówka na biszkopcie z pysznym, domowym budyniem waniliowym. To ciacho idealnie się sprawdzi do kawusi! Wykonanie:   Białka ubijam na sztywno, po chwili wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, lekko…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowo-piernikowa rozkosz

    Czekoladowo-piernikowa rozkosz

    Przygotowałam niesamowicie pyszne ciasto, które nazwałam CZEKOLADOWO-PIERNIKOWA ROZKOSZ. Skąd taka nazwa? Przede wszystkim składa się on z czekoladowego biszkoptu ze szczyptą przyprawy do piernika, musu czekoladowego, masy waniliowej z amaretto oraz dżemu z czarnej porzeczki, który dodaje odrobinę rześkości, kwaśniejszej nutki. Całość uwieńczyłam pierniczkami nadziewanymi w białej czekoladzie…

    Czytaj dalej »
  • Leśny mech z truskawkami

    Leśny mech z truskawkami

    Moi Drodzy! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciacho leśny mech z truskawkami <3 Jest to troszkę zmodyfikowany przepis na tradycyjny leśny mech, ponieważ masa nie smakuje jak bita śmietana, lecz dzięki galaretce jest taka lekko piankowa, delikatna i super komponuje się z drobno pokrojonymi truskawkami, które przemyciłam do masy.…

    Czytaj dalej »
  • Urodziny w stylu Star Wars

    Urodziny w stylu Star Wars!

    Kto nie chciałby mieć za dzieciaka urodzin z prawdziwego zdarzenia? Nie mówię tu tylko o zaproszonych kolegach/koleżankach z klasy, których obecność jest najważniejsza, lecz również o pysznościach na stole oraz bajerach urodzinowych, dzięki którym urodziny stają się jeszcze bardziej ciekawe oraz warte zapamiętania. Chciałabym Wam przy okazji pokazać jak ciekawie można udekorować przyjęcie fana…

    Czytaj dalej »
  • ciasto borówkowe

    Borówkowa rozkosz – najlepsze ciasto borówkowe

    Jak ja lubię borówki amerykańskie! Jest ich coraz więcej w sklepach i aż żal nic z nich nie przygotować… 🙂 Jagodzianki już niedawno u mnie gościły, a teraz czas na borówkową rozkosz czyli najlepsze ciasto borówkowe! Składa się z czekoladowego biszkoptu, masy borówkowej na bazie mleka w proszku oraz delikatnej masy…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka królewska

    Szarlotka królewska

    Wstyd się przyznać, lecz szarlotkę królewską robiłam pierwszy raz. Uwielbiam kruche, ciepłe szarlotki, pięknie pachnące cynamonem… Jeszcze podane z gałką lodów waniliowych! Ale się rozmarzyłam <3 Tym razem postanowiłam wypróbować coś nowego, innego i tak zachwalanego. Od razu Wam powiem, że kompletnie nie jestem zadowolona ze zdjęć tego…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

    Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami

    Zamarzyło mi się na weekend ciasto jogurtowe z owocami, dzięki którym zapomnę o tej brzydkiej kwietniowej pogodzie. Gdy ciasto wsadziłam do piekarnika to świeciło słońce, a gdy kończyło się piec to w ogóle zaczął padać deszcz ze śniegiem, a kiedy je wyjęłam to znowu świeciło słońce 🙂 Przygotowałam ciasto jogurtowe z budyniem waniliowym oraz dżemem…

    Czytaj dalej »
  • Ptasie mleczko

    Wielkanocne Ptasie mleczko

    Szukacie ciasta na Wielkanoc? W tej roli sprawdzi się idealnie Ptasie mleczko, w której w skład wchodzą: mocno czekoladowy budyń, owocowa pianka, polewa czekoladowa <3 Całość nie jest za słodka, mdła, wręcz przeciwnie. Do piankowej masy możecie użyć dowolnej galaretki, ja użyłam pomarańczowej, lecz równie dobrze możecie użyć…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto pistacjowe

    Ciasto pistacjowe

    To pierwsze ciasto pistacjowe jakie zamieściłam na blogu! W smaku przeszło moje najśmielsze oczekiwania… Lekkie, biszkoptowe, mega pistacjowe, z cytrynowym posmakiem – jednym słowem pychotka 🙂 Pistacje zmieliłam w zamykanym blenderze, jednak nie na pył, ponieważ takie większe grudki nadają ciastu fajną chrupkość i jeszcze bardziej można poczuć…

    Czytaj dalej »