Słodkości

  • Rogaliki z nutellą

    Kto potrafiłby odmówić małemu rogalikowi drożdżowemu z Nutellą? 🙂 Myślę, że nikt! Gdy odpowiednio wyrobisz ciasto drożdżowe, wtedy masz pewność, że rogaliki wyjdą mięciutkie, puchate i delikatne w smaku. Oczywiście zamiast Nutelli możesz dodać swój ulubiony dżem, czy nawet świeże owoce. Krok 1  Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać…

    Czytaj dalej »
  • Kruche rurki z kremem budyniowym

    Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta. Do rurek możesz dodać…

    Czytaj dalej »
  • Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem

    Ciasteczka jajeczka przełożone dżemem ananasowym lub brzoskwiniowym wykonasz w kilka minut. Są kruchutkie, o przyjemnym waniliowym aromacie. Do tego pięknie prezentują się na Wielkanocnym stole. Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, mąkę, a następnie miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników. Wyrabiamy nasze…

    Czytaj dalej »
  • Czekoladowe ciasteczka z orzechami

    Czekoladowe ciasteczka z orzechami zrobisz w 20 minut! Są kruche, mocno czekoladowe i znikają w oka mgnieniu. Rozpuszczone, przestygnięte masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko. Dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, miksujemy. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę (najlepiej w grubsze kawałki), a także zmielone orzechy (ja zmieliłam w blenderze,…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto czekoladowe poduszkowiec

    Lubisz mocno czekoladowe ciasta? Muszę przyznać, że ja je naprawdę uwielbiam! Przygotowałam ciasto, które rzuciło mi się w oczy już jakiś czas temu, a mianowicie Poduszkowiec. Składa się z lekko wilgotnego ciasta czekoladowego (coś pomiędzy murzynkiem, a brownie) oraz kratki na jego wierzchu stworzonej z sera. Jego wykonanie…

    Czytaj dalej »
  • Wielkanocne ciasteczka Pisanki

    Wielkanoc już tuż tuż. Czas pomyśleć nad tegorocznymi świątecznymi wypiekami. Jeżeli pragniesz upiększyć swój stół to polecam wykonać kolorowe ciasteczka pisanki. Są kruchutkie, pięknie rumiane i bardzo proste do przygotowania. Wycinałam ich kształt za pomocą foremki w kształcie jajka, lecz równie dobrze może to być zajączek czy inna figura.…

    Czytaj dalej »
  • Szarlotka z kawałkami ananasa

    Zastanawiasz się co upiec na weekend? Też tak czasami mam, że kompletnie nie wiem co upiec. Wtedy stawiam na najprostsze rozwiązania jak np. szarlotka. Wykonałam ją na kruchym cieście, z dodatkiem drobno pokrojonych kawałków ananasa z puszki, a także z delikatną cytrynową pianką. Wyszła bardzo owocowa, pełna smaku, a do tego jak pięknie…

    Czytaj dalej »
  • Wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem

    Rzadko piekę babki i można powiedzieć, że to taki mój wyznacznik świąt Wielkanocnych. Zazwyczaj przygotowuję kruche ciasteczka, sernika i moje ulubione rurki z domowym kremem budyniowym. W tym roku na moim stole królować będzie wielkanocna babka cytrynowa z zajączkiem kakaowym w środku. Wydaje się być skomplikowana, lecz sprawia tylko takie wrażenia. Robiłam ją…

    Czytaj dalej »
  • Mini pavlova z mascarpone

    Ostatnio będąc w Łodzi jadłam przepyszny deser, a mianowicie bezę wraz z mascarpone oraz świeżymi owocami. Nigdy wcześniej nie robiłam żadnej bezy Pavlovej, więc postanowiłam, że zanim zrobię taką dużą w formie tortu, to najpierw spróbuję wykonać jej mniejszą wersję. Ważne, aby po upieczeniu beza była z zewnątrz sucha i lekko twardawa,…

    Czytaj dalej »
  • Zapiekany ryż z jabłkami

    Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem

    Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz  z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam…

    Czytaj dalej »