Słodkości

  • Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

    Jabłkowe róże z ciasta francuskiego robiłam już wiele razy. Kilka razy wykonywałam je z ciasta drożdżowego i wychodzą równie fajnie, tylko po upieczeniu są zdecydowanie większe niż te z ciasta francuskiego. Nawet jak rozwałkujemy ciasto bardzo cienko to i tak ono urośnie (jak każde drożdżowe). Spodziewasz się gości…

    Czytaj dalej »
  • Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek

    Rożki francuskie z konfiturą z porzeczek robi się w kilka minut. Do ich przygotowania możesz użyć gotowego ciasta francuskiego oraz dowolną konfiturę, owoce czy nawet rozrobiony twaróg. Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy w równe kwadraty (ok. 12). Na środek każdego nakładamy łyżkę gęstego dżemu z porzeczek. Brzegi ciastek smarujemy jajkiem…

    Czytaj dalej »
  • Drożdżowe rogaliki z serem oraz konfiturą z brzoskwiń

    Rogaliki drożdżowe robiłam już mnóstwo razy! Za każdym razem staram się, aby były z innym nadzieniem. Robimy je z tradycyjnego ciasta drożdżowego, a do środka dodałam biały ser oraz konfiturę z brzoskwiń (równie dobrze mogą to być małe kawałki brzoskwiń z puszki). Przed upieczeniem zawsze je smarują roztrzepanym jajkiem,…

    Czytaj dalej »
  • Kruche rożki serowe z jabłkiem i dżemem

    Kruche rożki serowe przypominają troszkę ciasteczka półfrancuskie. Nadziałam je małymi kawałkami jabłek oraz odrobiną konfitury z brzoskwiń. Są rewelacyjne w smaku. Kruche, maślane oraz rozpływające się w ustach. Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.  

    Czytaj dalej »
  • Migdałowa szarlotka

    Migdałowa szarlotka

    Co najczęściej piekę? Szarlotkę albo rogaliki drożdżowe – standard! 🙂 Tym razem przygotowałam kruchą szarlotkę z prażonymi jabłkami oraz migdałowo-budyniową pianką. Posiekane płatki migdałowe nadają fajnej chrupkości dla całego ciasta. Migdałowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Cały jej sekret to podprażone wcześniej jabłka (można…

    Czytaj dalej »
  • pierniko-makowiec z bezą

    Świąteczny pierniko-makowiec z bezą

    Co roku przed Wigilią robota w kuchni u nas wrze, krzątamy się z mamą przygotowując smakołyki na świąteczny stół. Mama zazwyczaj jest od tych wytrawnych rzeczy (uszka, pierogi, gołąbki, rybka, barszcz). Ja z kolei daję się ponieść słodkim wypiekom, które wprost uwielbiam przygotowywać. Nic innego nie sprawia mi…

    Czytaj dalej »
  • Ciasto jak 3 BIT

    Ciasto jak 3 BIT

    Koniec 2017 roku musiałam uczcić jak należy! Jest to ostatnie ciasto w tym roku i chciałam, aby było jak najsłodsze – w końcu jaki sylwester taki cały następny rok! 🙂 Przygotowałam tradycyjnego 3 bita, który składa się z: petitków, domowej masy budyniowej, masy krówkowej oraz bitej…

    Czytaj dalej »
  • Miodowe pancakesy

    Miodowe pancakesy

    Masz teraz kilka dni wolnego? Zrób sobie na śniadanie puchate miodowe pancakesy z ulubioną konfiturką! 🙂 Gorąco je Wam polecam, bo są naprawdę rewelacyjne w smaku. Nie dodawałam do nich cukru, lecz płynny miód od znajomego pszczelarza. Krok 1  W misce w kilka sekund zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Ciasto…

    Czytaj dalej »
  • Pierniczki last minute

    Pierniczki last minute!

    W ostatniej chwili zdecydowałaś/eś się na upieczenie pierniczków? Te pierniczki last minute na bank Ci się spodobają! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania. Super jeżeli będziesz mieć foremki w kształcie gwiazdek, a ostatecznie wytnij po prostu kółka przy pomocy szklanek. Do środka ciasta dodałam konfiturę figową, ale równie fajnie…

    Czytaj dalej »
  • Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą

    Sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą jest jednym z moich ulubionych. Jego spód jest kruchutki, masa serowa delikatna, a do tego ta słodka beza… Jak dla mnie idealne połączenie! Może ten wypiek jest zbyt powszechny, często spotykany na przyjęciach lecz zaskakująco bardzo dużo osób wyszukuje na niego…

    Czytaj dalej »