ObiadyPrzekąskiPrzepisy na Boże NarodzenieRyby

Śledzie po kaszubsku

Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole.

Przepis na: Śledzie po kaszubsku

Składniki:

  • 6 solonych filetów śledziowych
  • zalewa do śledzi: (200 ml wody, 100 ml octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2-4 liści laurowych, 3 łyżki oleju roślinnego)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 100 ml wody

Wykonanie:

Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy, studzimy. Do małego garnka dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śledzie, a następnie zalewamy je zalewą. Zostawiamy je na noc pod przykryciem. Następnego dnia kroimy w piórka cebulę, smażymy ją na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę, a także ziele angielskie, przecier, żurawinę, liście laurowe, pieprz, sól, gorczycę oraz posiekany koperek. Smażymy na małym ogniu, po chwili wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy ok. połowy zalewy, pozostawiamy do ostudzenia.

Połowę duszonych warzyw układamy na większym talerzu lub misce, układamy śledzie, a na wierzch znowu nakładamy warzywa. Smacznego!


Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Print Friendly, PDF & Email