vitamoc blendery
vitamoc blendery
Przekąski

Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę!

Serowe zawijane parówki jest to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Dosyć, że wyglądają super, to też świetnie smakują. Przygotowanie ich oraz upieczenie zajmuje max 25 minut. Najlepiej je podawać ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz z domowym sosem czosnkowym. Składników jest naprawdę mało, więc jest to też fajny patent na awaryjną przekąskę gdy mają do Ciebie wpaść niespodziewani goście. Jak dla mnie rewelka!

Przepis na: Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę!

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 parówek z szynki (93% mięsa z szynki) Henry Kania
  • 5 dag startej mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu

Serowe zawijane parówki
Krok 1 

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Na środek każdego nakładamy parówkę. Zwijamy ciastem całą parówkę, końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło ją.

Aby ułatwić nacinanie parówek, wokół każdej układamy dwie rurki do soku, patyczki do szaszłyków czy wykałaczki. Nie nacinamy parówek do końca!


Serowe zawijane parówki
Krok 2

Pocięte równo parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz, a następnie delikatnie łączymy.


Serowe zawijane parówki
Krok 3

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close