Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę!

4.8/5 (187 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki jest to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Dosyć, że wyglądają super, to też świetnie smakują. Przygotowanie ich oraz upieczenie zajmuje max 25 minut. Najlepiej je podawać ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz z domowym sosem czosnkowym. Składników jest naprawdę mało, więc jest to też fajny patent na awaryjną przekąskę gdy mają do Ciebie wpaść niespodziewani goście. Jak dla mnie rewelka!

Przepis na: Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę!

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 6 parówek z szynki (93% mięsa z szynki) Henry Kania
  • 5 dag startej mozzarelli
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 roztrzepane jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • szczypta soli i pieprzu
Wyślij emailem

Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę! - przepis krok po kroku


Krok 1

Serowe zawijane parówki

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy prostokąty o wymiarach ok. 20 x 7 cm. Na środek każdego nakładamy parówkę. Zwijamy ciastem całą parówkę, końce łączymy aby ciasto całkowicie zakryło ją.

Aby ułatwić nacinanie parówek, wokół każdej układamy dwie rurki do soku, patyczki do szaszłyków czy wykałaczki. Nie nacinamy parówek do końca!


Krok 2

Serowe zawijane parówki

Pocięte równo parówki zwijamy pociętą częścią na zewnątrz, a następnie delikatnie łączymy.


Krok 3

Serowe zawijane parówki

Zawinięte parówki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem w odstępach od siebie. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 187

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Aska
Aska
6 lat temu

Nie przepadam za parówkami, lecz te super pasowały do tej przekaski 😛 pozdro!