Śniadanie

Serowe muffiny z warzywami

Serowe muffiny z warzywami to pomysł na pyszne śniadanie czy kolację! Ciasto jest bardzo mięciutkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Jeżeli zetrzesz ser na grubszych oczkach to wtedy się fajnie ciągnie, a dodatki jakie dodasz są od Ciebie zależne. Moim zdaniem fajnie smakują z oliwkami oraz kukurydzą. Z przepisu wychodzi 6 większych muffinek. Można je piec w silikonowych foremkach na zwykłe muffinki.

Przepis na: Serowe muffiny z warzywami

 Łącznie: 20 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 100 g żółtego sera
  • 100 ml mleka

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżeczki pokrojonych oliwek zielonych Fragata Stovit

Krok 1 

W miseczce mieszamy oliwki, kukurydzę z majonezem oraz oregano.

W większej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, starty ser, jajko, mleko, sól oraz pieprz, całość miksujemy chwilkę lub mieszamy łyżką do połączenia się składników.


Krok 2

Do każdej foremki z dodatkami nalewamy ciasto, tak aby przykryło 3/4 wysokości foremki, następnie nakładamy po jednej łyżce masy majonezowej. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut.

Smacznego!


Print Friendly, PDF & Email